Samenvoeging locaties Kanton niet op korte termijn
Bron: Rechtbank Zutphen

Datum actualiteit: 28-09-2004

Het bestuur van de rechtbank Zutphen heeft recentelijk besloten om de samenvoeging van de locaties van de sector Kanton te Zutphen, Terborg en Groenlo in Zutphen niet per 1 januari 2005 te realiseren. Wel heeft het bestuur zijn voorgenomen besluit bekrachtigd om de locaties Groenlo, Terborg en Zutphen op termijn samen te voegen tot een vestiging in Zutphen.

Reden voor het uitstel van de samenvoeging is de wetswijziging die nodig is voor deze stap. Overleg tussen het Ministerie van Justitie en de Raad voor de Rechtspraak over de diverse rechtbanken die dergelijke voornemens hebben, heeft ertoe geleid dat de uitvoering van de plannen in ieder geval vertraagd wordt. Naar aanleiding van het advies van de Raad voor de Rechtspraak heeft het gerechtsbestuur ervoor gekozen eerst stappen te ondernemen om de wetswijziging tot stand te brengen. Hoeveel tijd dit traject in beslag zal nemen, is op dit ogenblik niet in te schatten, maar het is wel duidelijk dat een samenvoeging per 1 januari 2005 niet haalbaar zal zijn.

Diverse aspecten afgewogen
In zijn afweging voor de samenvoeging heeft het bestuur rekening gehouden met diverse aspecten, o.a. veiligheid, dienstverlening aan de burgers en professionele partners, de belangen van de medewerkers en de kwetsbaarheid van de organisatie. Het bestuur is tot de conclusie gekomen dat samenvoeging van de locaties Groenlo, Terborg en Zutphen de meest voor de hand liggende optie is, al betekent het voor de 15 medewerkers een verandering van werkplek.

Een zelfde samenvoeging is in 2000 reeds gerealiseerd tussen de locaties Apeldoorn en Harderwijk van de sector Kanton. De locatie Harderwijk is al enige tijd een nevenzittingsplaats van de sector Kanton, waar geen griffie meer functioneert, maar wel zittingen worden gehouden.