Regering.nl

28 sep 2004

BOT: 'VOETBALLEN EN MEER SAMENWERKEN MET BELGEN'

Een gezamenlijke voetbalcompetitie van Nederland en België kan bijdragen aan een grotere onderlinge belangstelling en op die manier leiden tot een betere samenwerking tussen beide landen.

Dat idee heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) geopperd in een toespraak tot de Belgisch-Nederlandse Conferentie in Den Haag. Bot ging in zijn toespraak in op de plaats die België, Nederland en ook de Benelux hebben in de nieuwe Europese Unie van 25 lidstaten.

De minister gelooft niet dat er binnen de Unie een vaste groep van grote lidstaten kan ontstaan die de dienst uitmaken en blijvend hun wil opleggen aan de overige lidstaten. In plaats daarvan zal de besluitvorming in de EU steeds meer plaatsvinden op basis van wisselende coalities.

Bot denkt dat binnen de nieuwe onderlinge verhoudingen ook een rol is weggelegd voor 'een meer duurzaam verband als de Benelux'. 'Voor de Benelux blijft gelden dat het totaal meer is dan de som der delen. En daarvan moeten wij profiteren', zei de minister.

De minister constateerde dat Nederland en België het in de afgelopen jaren niet altijd eens waren. Er waren onder meer meningsverschillen op het terrein van de economie, het Europees veiligheidsbeleid en de kwestie Irak. 'Voor iedereen die de politieke Benelux-samenwerking een warm hart toedraagt was deze episode teleurstellend. Nu ben ik van nature een optimist en ik zie deze episode vooral als een aansporing om beter ons best te doen', aldus Bot.

Ook in de nieuwe begroting van Buitenlandse Zaken behoren versterking van de samenwerking in Benelux-verband en met de buurlanden Duitsland en België tot de prioriteiten van het kabinet. 'Wij zullen het ook in de toekomst niet altijd eens zijn, maar wij moeten elkaar in ieder geval de kans geven om het eens te zijn'.

De minister ziet ruimte voor versterking van de relatie door onder meer het overleg tussen de Benelux-landen te intensiveren en de wederzijdse detachering van ambtenaren uit te breiden.

De suggestie voor een gemeenschappelijke voetbalcompetitie of andere gezamenlijke sportevenementen dient volgens de minister als metafoor voor een versterkte samenwerking in Benlux-verband. Dergelijke evenementen kunnen bijdragen aan de versterking van de relatie tussen beide landen. 'Onze samenwerking zal pas echt tegen een stootje bestand zijn wanneer zij gefundeerd is op een meer gemeenschappelijke kijk op de wereld. Te vaak zijn wij onnodig verdeeld en teveel met onszelf bezig.'

Bron:



Zie het origineel
Toespraak minister Bot