Provincie Zuid-Holland

Sluitende begroting met armslag voor de oplossing van toekomstige knelpunten

De twee kernpunten uit de Zuid-Hollandse begroting voor 2005 zijn enerzijds de vastlegging van de afspraken die in de Voorjaarsnota 2004 zijn gemaakt, en anderzijds de nadruk op het krachtig doorzetten van de beleidsuitvoering, bóven het ontwikkelen van nieuw beleid. Op de Begroting 2005 van de provincie Zuid-Holland staat in totaal 674 miljoen euro.

Extra geldGedeputeerde Staten van Zuid-Holland trekken 10,6 miljoen euro extra uit voor de aanpak van het achterstallig onderhoud in recreatiegebieden, voor het uitvoeren van nieuwe milieuwetgeving, voor bestuurlijke vernieuwing en lokale bestuurskrachtmetingen, voor verbetering van de kwaliteit en de mobiliteit van personeel en voor ICT-vernieuwingen.

Uit de reserveIn de Voorjaarsnota 2004 zijn ook afspraken gemaakt over extra onttrekkingen aan de Bestemmingsreserve Impulsen in Kwaliteit en Leefbaarheid. Deze reserve bevat de opbrengsten van de verkoop van de aandelen in het voormalige Energiebedrijf Zuid-Holland. Het gaat om 3,5 miljoen euro extra voor bevordering van de vrijetijdseconomie, voor voortzetting van de stimulerings-regeling duurzame energie, voor vier ruimtelijke ontwikkelingsprojecten (Driehoek Rotterdam-Gouda-Zoetermeer, Oude Rijn zone, Hoeksche Waard en Merwede zone), voor stimulering van de kenniseconomie, voor waterbeheersing, -kwaliteit en -veiligheid en voor het regisseren van de opgaven in het Groene Hart, de Krimpenerwaard en Gouwe-Wiericke.

Financiële positieLennie Huizer, gedeputeerde Samenleving en Middelen, is verantwoordelijk voor de provinciale financiën: "De financiële positie van de provincie Zuid-Holland is gezond. We hebben een begroting die in 2005 èn in de komende jaren met een klein overschot sluit. Daarmee is onze begroting structureel in balans, en is er ruimte om toekomstige knelpunten op te lossen.De lastendruk voor de inwoners van Zuid-Holland stijgt beperkt. De opcenten op de motorrijtuigenbelasting worden verhoogd met slechts driekwart procent, de inflatiecorrectie. Ook de andere provinciale belastingen en leges worden met dit geringe percentage verhoogd."

Relevante ontwikkelingenEen aantal zaken kan het provinciale beleid - en daarmee mogelijk ook het uitgavenpatroon - in 2005 en volgende jaren beïnvloeden. Zo start in 2005 de Rekenkamer voor de vier Randstad-provincies (Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland), een nieuw controle-instrument voor Provinciale Staten. En wordt de rechtmatigheidstoets van de accountant op de Jaarrekening uitgebreid, naar verwachting te beginnen met de verslaglegging over het jaar 2004. In het eerste halfjaar van 2005 worden ook de resultaten verwacht van de bestuurskrachtmeting die Zuid-Holland - als eerste provincie - bij zichzelf laat uitvoeren. De kernvraag die in dit onderzoek wordt beantwoord, is of het provinciebestuur in staat is de opgaven waarvoor de provincie staat, nu en in de toekomst adequaat te vervullen. De uitkomsten van dit onderzoek - in samenhang met de halfwegevaluatie van het college, prestatievergelijkingen met andere overheden en de toenemende aandacht voor de meetbaarheid van beleid - kunnen aanleiding zijn voor bijsturingen en aanscherpingen.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22