Gemeente Heerlen

Geachte fractievoorzitters in de Tweede Kamer,

Op Prinsjesdag lieten de Nederlandse gemeenten u per brief al laten weten zich grote zorgen te maken over de gevolgen van de plannen uit de Rijksbegroting 2005. De bezuinigingen bedreigen de dienstverlening aan onze burgers, uw kiezers. Zonder voldoende instrumenten en middelen ontstaan knelpunten op de volgende gebieden:

. Armoedebestrijding voor de achteruitgang van de koopkracht voor minima; . Het wegwerken van onderwijsachterstanden;
. Aantasting lokale autonomie door afschaffing van de OZB waardoor het gemeentelijk belastinggebied verder wordt verkleind en een zelfstandige inkomstenbron vervalt; . Inperken EMU-tekort maakt het onmogelijk investeringen te doen voor bijvoorbeeld het bouwen van benodigde extra woningen; . Wet maatschappelijke ondersteuning. Lokale zorg is alleen mogelijk als de gemeente voldoende worden toegerust met de benodigde middelen; . Afschaffing Zalmsnip leidt tot verzwaring van de lokale lasten van ruim E 45 per gezin.

Vanochtend hebben wij bij het Gemeenteontbijt de gevolgen van het kabinetsbeleid voor het lokaal bestuur onder de aandacht gebracht bij een aantal van uw collega Kamerleden. Maar wij roepen u ook dringend op bij de Algemene Beschouwingen het geluid van de gemeenten te laten doorklinken. Onze inwoners, uw kiezers, rekenen op u!

drs. W.J. Deetman, voorzitter VNG

mr. M.J. Cohen, voorzitter G4

drs. H.J. Meijer, voorzitter G26

dhr. R.G. Boekhoven, voorzitter platform middelgrote gemeenten


---- --