Ingezonden persbericht


Brandweer Amsterdam - Eerste geval koolmonoxide stookseizoen 2004-2005

28/09/2004 - Afgelopen zondag werden een man en een vrouw in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis overgebracht nadat ze onwel waren geworden door een koolmonoxidevergiftiging in hun woning aan de Davisstraat. Het is het eerste geval van koolmonoxide van dit stookseizoen. Vorig jaar overleed één persoon aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging en belandden zeventien mensen in het ziekenhuis.

Deze mensen liepen allemaal een koolmonoxidevergiftiging in hun eigen woning op. De oorzaken hadden te maken met slecht functionerende gaskachels, geisers en of een verstopt schoorsteenkanaal. Ook het incident in de Davisstraat had was hieraan te wijten. De geiser had geen afvoerkanaal en het afvoerkanaal van de gaskachel was verstopt. De man wist zijn vrouw uit de woning tillen nadat ze bewusteloos was geraakt.

De man was er zelf ook slecht aan toe. Hij klaagde over zware hoofdpijn en misselijkheid. De brandweer verrichtte metingen. Niet alleen in de woning, maar ook in het trappenhuis werden hoge concentraties koolmonoxide gemeten. De woning werd onmiddellijk geventileerd en de bewoners is het advies gegeven de kachel, geiser en het afvoerkanaal niet meer te gebruiken voordat een erkend installateur de installaties heeft bekeken en eventueel gereinigd.

Nu de koude maanden voor de deur staan, neemt de kans op ongevallen met koolmonoxide weer toe. Geïnteresseerden kunnen alle informatie met betrekking tot koolmonoxide van de website van Brandweer Amsterdam afhalen. Ook kunnen inwoners van Amsterdam terecht bij brandweerkazernes. Op de kazernes zijn 'Informatiepunten Brandveiligheid' ingericht. Bezoekers kunnen hier folders over koolmonoxide ophalen.

Gevaren koolmonoxide
Extreme blootstelling aan koolmonoxide kan de dood tot gevolg hebben. Het is niet waar te nemen met de zintuigen en overvalt slachtoffers dan ook als een sluipmoordenaar. Bij blootstelling aan een hoge concentratie koolmonoxide raakt men bewusteloos en falen de hart- en longfunctie. In het ergste geval met hersenbeschadiging en/of overlijden als gevolg. Koolmonoxide wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Als gevolg hiervan neemt het lichaam steeds minder zuurstof op. De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn te vergelijken met griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Des te groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn wordt. Ook krijgt men last van verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag.

Hoe ontstaat koolmonoxide?
Een kachel of een geiser moet bepaalde stoffen verbranden om voor warmte te kunnen zorgen. Die stoffen zijn meestal aardgas, hout of kolen. Als dat verbranden niet volledig gebeurt, ontstaat er koolmonoxide (CO). Dit kan optreden als de geiser niet goed is onderhouden. Er kan dan onvoldoende zuurstof bij de vlam komen. Zuurstof is een essentieel onderdeel voor een volledige verbranding.

Mogelijke indicaties voor koolmonoxide zijn:

* De waakvlam van de geiser of gaskachel is oranje en hoger dan normaal. De vlam in een goed afgestelde geiser of kachel is blauw.
* Beslagen ramen. De vrijkomende waterdamp wordt niet goed afgevoerd via het afvoerkanaal, waardoor de ramen beslaan.

Wat kan men doen ter voorkoming?
De geiser en gaskachel moeten ieder jaar door een erkend installateur worden gecontroleerd en zonodig schoongemaakt. Een groot risico schuilt in het dichtstoppen van de luchttoevoer. Veel huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks zuurstof van buiten naar binnen kan. Om toch aan zuurstof te kunnen komen hebben geisers en verwarmingstoestellen daar een aparte toevoer voor. Die toevoer mag niet afgesloten worden.

Wees er tevens attent op dat de afvoer van de geiser op het gasafvoerkanaal is aangesloten en niet op het ventilatiekanaal. Als de geiser op het ventilatiekanaal is aangesloten worden giftige gassen door het hele huis verspreid, in plaats van dat de gassen via een afvoer naar buiten gaan.

Het is van belang om een schoorsteen regelmatig te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. Als een schoorsteen verstopt raakt, kunnen gassen worden teruggekaatst de woning in, met alle schadelijke gevolgen van dien.