Provincie Zeeland



Pleitbrieven over sociaal beleid naar Provinciale Staten

De drie Zeeuwse regios (Walcheren, Oosterschelderegio en Zeeuws-Vlaanderen) hebben aanbevelingen geformuleerd voor het provinciaal sociaal beleid. Deze aanbevelingen zijn neergelegd in een pleitbrief per regio gericht aan Provinciale Staten. De pleitbrieven zijn het resultaat van sociale debatten die de provincie Zeeland in juni in de drie Zeeuwse regios organiseerde. De debatten vormden één van de stappen in het traject om te komen tot provinciaal sociaal beleid voor de toekomst.

Tijdens de debatten discussieerden deelnemers over het sociale klimaat in Zeeland. De deelnemers aan de debatten vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en gemeenten - kwamen in groepsdiscussies tot aanbevelingen per thema. Het externe adviesbureau Van der Hilst stelde met deze aanbevelingen een drietal pleitbrieven op.

Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland hebben kennisgenomen van de pleitbrieven en op 28 september opdracht gegeven deze te versturen aan Provinciale Staten.

Gedeputeerde Staten komen binnenkort met een voorstel voor de Sociale Agenda 2005 2008. GS formuleert haar voorstel mede op basis van de pleidooien van de regios en het eerder verschenen Sociaal rapport. Provinciale Staten zal het voorstel voor de sociale agenda in haar vergadering van 10 december behandelen.

De sociale agenda zal de speerpunten van het provinciaal sociaal beleid voor de komende vier jaar bevatten. Na besluitvorming van Provinciale Staten wordt gestart met de uitvoering van de agenda.

De eerste stap om te komen tot een sociale agenda was het opstellen van een Sociaal rapport. In dat rapport zijn ook de uitkomsten opgenomen van een inwonerenquête die is ingevuld door 6.300 Zeeuwen. De drie hoofdthemas die in het kader van het Sociaal rapport onderzocht werden, zijn: volwaardige participatie aan de samenleving voor alle Zeeuwse burgers, behoud en versterking van de leefbaarheid en sociale veiligheid.

Bijlagen

Pleitbrief van de regio Walchren (pdf 116 Kb)
Pleitbrief van de Oosterschelderegio (pdf 122 Kb) Pleitbrief van de regio Zeeuws-Vlaanderen (pdf 111Kb)

Het sociaal rapport kunt u downloaden via
http://www.scoopzld.nl/upload_word/sociaalrapport.pdf (1,65 Mb)

of bekijken en bestellen via http://www.scoopzld.nl

28-09-2004, Mw. J.M.Christiaansen, tel. 0118-631396/631591.persbericht 93/04