Provincie Drenthe

GS-berichten

Assen, 28 september 2004
Persberichtnummer 04-146

Groen licht voor oprichting energiebedrijf Rundedal

De gemeente Emmen mag energiebedrijf Rundedal bv oprichten. Gedeputeerde staten hebben goedkeuring verleend aan het voorstel om de energie-infrastructuur voor tuinbouwcentrum het Rundedal in eigen beheer te ontwikkelen. Het Rundedal is een beoogd complex van hoogwaardige tuinbouwbedrijven nabij Barger-Compascuum. Volgens het college bestaan tegen de oprichting van het energiebedrijf geen bezwaren. Een vennootschap is de meest geschikte vorm voor het energiebedrijf. De gemeente is de eerste jaren 100% aandeelhouder. Daarna zullen de aandelen geleidelijk in handen komen van de tuinbouwbedrijven in het gebied. Het energiebedrijf mag geen energie verkopen aan andere partijen behalve de aangesloten tuinbouwbedrijven in het Rundedal.

Bestemmingsplan Nieuw-Dordrecht goedgekeurd
Het college van GS staat achter het bestemmingsplan Nieuw-Dordrecht, Daycare Zorgfarm. De aanvragers willen, naast een woonhuis, in een bijgebouw dagopvang voor maximaal 25 ouderen realiseren. Er komen onder meer rustruimtes en een grote huiskamer in het gebouw en buiten een dierenweide en een tuin met terrassen. Het initiatief is een aanvulling op het bestaande aanbod van zorgvoorzieningen voor ouderen.

Ruim 1,4 miljoen euro voor projecten gebiedsgericht beleid Gedeputeerde staten stemmen in met de beschikbaarstelling van ruim
1.424.000 euro aan subsidiegelden voor projecten in gebieden, waarvoor een gebiedsprogramma is opgesteld. Verreweg het grootste deel van het bedrag, te weten 1.272.545 euro, komt ten laste van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB). Het gaat om uiteenlopende projecten. Zo komt in verscheidene gebieden geld beschikbaar voor maatregelen, die het gebruik van landbouwbestrijdingsmiddelen moeten verminderen en de kwaliteit van het bodemleven verbeteren. Door de kritiek van de EU op het Nederlandse mestbeleid, kon daarvoor tot nu toe geen SGB-geld worden gerbruikt. Andere projecten zijn een verbetering van de toegankelijkheid van het Nationaal Park Dwingelderveld, de restauratie van de nog enig overgebleven brug over het VAM-kanaal en het geschikt maken van de Nederlands Hervormde kerk in Zweeloo voor meerdere culturele activiteiten.
Voor de verschillende projecten stellen GS naast de SGB-middelen bijdragen beschikbaar uit de Tijdelijke Subsidieregeling Plattelandsstructuurfonds, het Krediet Uitvoeringskosten Plattelandsbeleid en het Stimuleringsfonds Milieubeschermingsgebieden (SGM). De projecten worden voor toetsing en verdere afhandeling voorgelegd aan de Dienst Landelijk Gebied (DLG) van het Ministerie van LNV.
De gebieden waarvoor een gebiedsprogramma is opgesteld en prestatieafspraken zijn gemaakt met het rijk zijn: Drentsche Aa, Eelder- en Peizerdiep. Hunze, Zuidwest-Drenthe, Oude Diep, Mars- en Westerstroom en de Reest. Dit laatste gebied ligt voor een deel in Overijssel.

Bijdrage provincie Drenthe voor haalbaarheidsstudie biomassacentrale Emmtec Services BV in Emmen krijgt een bijdrage van 11.250 euro van de provincie Drenthe om een haalbaarheidsstudie te laten verrichten naar de bouw van een biomassacentrale in Emmen. Gedeputeerde staten van Drenthe hebben hiermee ingestemd. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld op basis van de Nota energiebeleid Drenthe, waarbinnen middelen zijn gereserveerd op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Emmtec Services is voornemens om in de biomassacentrale ongeveer 15.000 ton houtsnippers te verbranden. Dit levert een elektrisch vermogen op van circa 2 MWe. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de provinciale doelstelling dat in 2010 5 % van de totale energiebehoefte in Drenthe moet worden gedekt vanuit duurzame bronnen. Van biomassa wordt zelfs een bijdrage aan deze doelstelling verwacht van 50 %. Daarnaast draagt de biomassacentrale bij aan de emissie-reductiedoelstelling voor Drenthe voor CO2 van 500.000 ton per jaar vanaf 2010.
Emmtec Services is onderdeel van Nuon en levert onder andere energie, perslucht, stikstof en water aan haar klanten op het Emmtec Industry and Business Park.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl