STADSTOEZICHT

Beroepsopleiding Gemeentelijk Toezichthouder van start

Kwalitatief hoogwaardig toezicht is de basis voor een goede marktpositie. Om de dienstverlening van het toezicht verder te professionaliseren introduceert Stadstoezicht de nieuwe opleiding tot Gemeentelijk Toezichthouder. Het is een volwaardige opleiding op MBO niveau-2. Kandidaten behalen onder andere een landelijk erkend MBO-deelcertificaat. Op 28 september starten de eerste 15 cursisten met de scholing die zowel theoretische als praktische vakken kent. Met deze beroepsopleiding speelt Stadstoezicht als eerste in op de toenemende vraag van stadsdelen en andere opdrachtgevers naar kwalitatief hoger geschoolde toezichthouders.

Een Gemeentelijk Toezichthouder is een goed opgeleide toezichthouder die breed inzetbaar is in heel Amsterdam. De opleiding bestaat uit een deel theorie en een gedeelte praktijk. In het theoretische deel krijgen de kandidaten vakken als rechts- en wetskennis, communicatie, (gemeentelijke) staatsinrichting, professionele verantwoordelijkheid en reanimatie/POI. Het praktijkdeel bestaat uit stages van elk drie maanden in de vier vakgebieden van het toezichtbedrijf: als verkeersregelaar, als Medewerker Toezicht en Veiligheid, als medewerker Leefmilieu en als Buurtconciërge. De opleiding wordt afgesloten met een 'Proeve van bekwaamheid'. Dan moet de deelnemer aan de Centrale Examencommissie laten zien dat hij in staat is de theorie te vertalen naar de praktijk op straat.

Gedurende de opleiding krijgen de deelnemers een coach toegewezen. Dit concept had de dienst Stadstoezicht al ontwikkeld bij een eerdere interne opleiding, namelijk de Beroepsopleiding Parkeren bij het parkeerbedrijf. De coach heeft een belangrijke rol bij de toetsing van de praktijkopgaven. Hij bepaalt of de praktijkopgaven naar behoren is uitgevoerd en geeft de uiteindelijke beoordeling.

Op dit moment is er nog geen landelijk erkende opleiding voor toezichthouders. Het Landelijk Kenniscentrum ECABO ontwikkelt een kwalificatieprofiel voor de functie van toezichthouder en een opleiding op MBO-niveau. Stadstoezicht is nauw betrokken bij de ontwikkeling hiervan. Met haar eigen opleiding, tevens in eigen beheer uitgevoerd, loopt de dienst vooruit op deze centrale opleiding tot Gemeentelijk Toezichthouder. De ervaringen die Stadstoezicht hierbij opdoet vormen ongetwijfeld een nuttige aanvulling op de landelijke opleiding.


---


--------
Noot aan de redactie (