VERENIGING VNO-NCW

Reactie VNONCW op voorstellen coalitie

VNO-NCW: politiek luistert naar samenleving, nog wel kritiek

DEN HAAG, 28 SEPTEMBER 2004 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is positief over de wijzigingsvoorstellen die de drie coalitiepartijen vandaag hebben ingediend op de plannen van het kabinet. Toch ligt er nog een aantal voor ondernemers en het ondernemingsklimaat belangrijke knelpunten op tafel, die volgens VNO-NCW moeten worden weggenomen.

De fracties laten met deze wijzigingen zien dat zij oog hebben voor de aanvaardbaarheid bij ondernemers en burgers van de op zich noodzakelijke hervormingen van het kabinet. 'De politiek heeft naar de samenleving geluisterd,' aldus VNO-NCW.

Als het kabinet de voorstellen overneemt, kunnen werknemers die op 1 januari aanstaande 55 jaar of ouder zijn eerder met pensioen. Het afbouwen van de fiscale bevoordeling van het prépensioen - voor de vakbonden de aanleiding voor acties en stakingen - kan nu geleidelijk en zonder veel pijn verlopen. Een zeer grote groep oudere werknemers blijft buitenschot.

De handhaving van het grijze kenteken is goed voor honderdduizenden ondernemers die hun werk niet zonder hun 'werkpaard', bestelbus of onderhoudswagen, kunnen doen.

Het terugdraaien van een aantal bezuinigingen op onderwijs doet recht aan het doel van het kabinet om Nederland een top-kenniseconomie te laten worden.

Toch zijn er nog steeds punten van kritiek. De energiebelasting voor bedrijven schiet nog altijd erg door, in combinatie met de voorgestelde plafonds in de investeringsaftrekken. Dit gaat vooral ten koste van het industriële MKB. VNO-NCW heeft de Kamer voorgesteld om deze verhoging verder te beperken en heeft daar ook financiële dekking voor gegeven. Verder moet de successiebelasting bij de overdracht van familiebedrijven naar nul. Deze belasting belemmert de overdracht en kan zelfs leiden tot het stopzetten van een onderneming. De Kamer wil weliswaar het verbod van samenloop van ontslagvergoeding en WW-uitkering ongedaan maken, maar in onvoldoende mate.

Voor inlichtingen:
VNO-NCW, Media en Parlement 070 - 3490 167
www.vno-ncw.nl

28 sep 04 16:44