Provincie Zuid-Holland

Open Dagen in Brussel en Den Haag

Op 27 tot en met 30 september vinden de Open Dagen plaats in Brussel en Den Haag. Op deze dagen staat de relatie tussen Zuid-Holland en de Europese Unie centraal in zowel Brussel als Den Haag. Meer dan 70 in Brussel gevestigde vertegenwoordigingen van regio's en steden uit de EU nemen deel aan deze open dagen. De organisatie is mede in handen van het directoraat-generaal Regionaal beleid van de Europese Commissie. Op 1 juli 2004 heeft Nederland het Europees Voorzitterschap voor een half jaar overgenomen. In dat kader participeert Zuid-Holland in tal van activiteiten waaronder de Open Dagen. Daarnaast houdt Zuid-Holland samen met Regio Randstad eind oktober de internationale conferentie City and Coutryside.

Open DagenHet centrale thema van deze voor de tweede maal georganiseerde serie open dagen luidt "De praktijk en de hervorming van het regionaal beleid". De discussie over inhoud en financiering van dit beleid - een aanvulling op de structuurfondsen voor de periode 2007-2013 - bevindt zich namelijk in een beslissende fase.

De Nederlandse regio's hebben in Brussel hun eigen vertegenwoordiging in het Huis van de Nederlandse Provincies. In dit Huis zijn het tijdens de Open Dagen van verschillende activiteiten: seminars, exposities en trainingssessies. In de andere deelnemende Brusselse vertegenwoordigingen zullen dertig workshops worden georganiseerd, die gratis kunnen worden bijgewoond en onder leiding zullen staan van geselecteerde deskundigen. Op deze wijze zullen de bezoekers de kans krijgen standpunten en ervaringen uit te wisselen over de praktijk en de toekomst van het Europese beleid. Deze bezoekers zijn in de eerste plaats deelstaatspresidenten, burgemeesters van grote steden, vertegenwoordigers van allerhande regionale en lokale overheden en maatschappelijke organisaties, ambtenaren van decentrale, nationale of Europese overheidsinstanties, academici en deskundigen.

Conferentie City and CountrysideDe stads- en plattelandsvraagstukken worden tijdens de internationale conferentie City and Coutryside op 21 en 22 oktober aan de orde gesteld. Op politiek gebied is binnen Europa aandacht voor landelijk gebied onder stedelijke druk. De discussie gaat over het behoud van open ruimte in de buurt van grote steden èn de kwaliteit van de leefomgeving voor de mensen in grote steden binnen Europa. De conferentie is een belangrijk politiek moment voor de provincie Zuid-Holland om samen met vergelijkbare regio's aandacht te vragen voor het landelijk gebied onder stedelijke druk.

Programma OpenDagen Brussel:Kijk op de website: www.nl-prov.be

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22