Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 28 september 2004


Vragen van het lid Dijsselbloem (PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie 1


over vrijstelling van de naturalisatietoets in relatie tot het inburgeringsonderzoek


* Indien een persoon aan het einde van de inburgeringscursus bij de toets niet niveau 2 haalt, maar na het afleggen van deze toets taallessen blijft volgen en een paar maanden later wel de Nederlandse taal op dit niveau beheerst en daarom een verklaring educatie van het ROC krijgt, waarom zou deze persoon dan geen vrijstelling krijgen van de naturalisatietoets?


* Bent u bereid om een regeling te treffen, waardoor diploma s van een erkende onderwijsinstelling, zoals de verklaring educatie van een ROC, recht geven op vrijstelling van de naturalisatietoets, op voorwaarde dat zij van voldoende waarborgen zijn voorzien om fraude te voorkomen? Zo nee, waarom erkent u wel het Certicaat inburgering dat wordt uitgegeven door de ROC s?


* Staat voor u het behaalde niveau centraal of het moment waarop dit niveau behaald werd?


* Klopt het dat EU-burgers niet in aanmerking komen voor de vrijstelling van de naturalisatietoets die op basis van een inburgeringsonderzoek (Besluit naturalisatietoets, artikel 3 lid 1 punt e) verleend kan worden, omdat zij niet onder de Wet inburgering nieuwkomers vallen en dus geen inburgeringsonderzoek hoeven te ondergaan?


* Betekent dit dat personen die Nederlander willen worden en die afkomstig zijn uit een EU-lidstaat, niet in aanmerking komen voor vrijstelling van de naturalisatietoets, ook als uit een onderzoek, zoals het inburgeringsonderzoek, zou blijken dat zij de taal goed beheersen en goed op de hoogte zijn van de Nederlandse staatsinrichting en maatschappij?


* Kan en mag een gemeente (het college van B & W) ook een inburgeringsonderzoek uitvoeren bij iemand die niet inburgeringsplichtig is (bijvoorbeeld een EU-burger), maar die op basis van de uitkomst van dit onderzoek mogelijk in aanmerking komt voor de vrijstelling van de naturalisatietoets, zoals geregeld in artikel 3 lid 1 punt e?


* Welke mogelijkheid heeft iemand die uit een EU-lidstaat afkomstig is, Nederlander wil worden, de Nederlandse taal uitstekend beheerst, goede kennis heeft van de Nederlandse staatsinrichting en maatschappij en door het bedrijfsleven in Nederland geaccepteerde diploma s bezit, die echter niet vallen onder de in artikel 3 van het Besluit naturalisatietoets genoemde diploma s, om vrijgesteld te worden van de naturalisatietoets?


* Kan en mag het college van burgemeester en wethouders van de betreffende gemeente in zo n geval op basis van eigen onderzoek, vergelijkbaar met het inburgeringsonderzoek, vrijstelling verlenen cq. een beschikking afgeven die recht geeft op vrijstelling van de naturalisatietoets?


1 Vervolgvragen op nr. 2030420160