Gemeente Dordrecht


Dordrecht besteedt aanleg glasvezel Europees aan

Dordrecht investeert al tien jaar in glasvezel. Het college van B&W hebben besloten nu de aanleg van glasvezel voor de non-profitsector in Dordrecht Europees aan te besteden. Dordrecht is in deze kwestie vooral facilitator en in samenwerking met 17 instellingen bundelaar van vraag. Het college wil door zaken aan elkaar te koppelen snel een glasvezelring in de stad creëren. Meedoen wordt voordeliger en een snelle verbinding voor computers wordt ook sneller bereikbaar.

Voorbeeldfunctie
De gemeente investeert al sinds 1994 in glasvezel. Nagenoeg alle gemeentelijke accommodaties zijn verbonden met glasvezel. Stadsarchief, Museum, Gemeentelijk Havenbedrijf, Brandweer, Gemeentewerf, Stadhuis, Crownpoint, etc.. Glasvezel is een zeer snelle verbinding, die het mogelijk maakt om computernetwerken rechtstreeks te laten communiceren. Het stelt de gemeente ook in staat de kwetsbaarheid van bijvoorbeeld een wegvallend telefoonnet het hoofd te bieden.

Non-profit voorop
In Dordrecht is intensief gesproken met partners uit de non-profitsector, met de bedoeling de vraag te bundelen, omdat dat ook in andere steden positief werkte. Dit heeft geresulteerd in een concrete afspraak met 17 partijen dat de aanleg van glasvezel gezamenlijk Europees wordt aanbesteed.

Regionaal?
Glasvezel zal voor enkele partners ook buiten Dordrecht doorgetrokken (moeten) worden. Het Albert Schweizer ziekenhuis bijvoorbeeld wil glasvezelkoppelingen tussen alle locaties in Dordrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Ook bibliotheken, tal van onderwijsinstellingen en de Stichting Opmaat willen graag kunnen beschikken over snelle verbindingen in de regio, die inmiddels een gebied bestrijkt van Gorinchem tot Ridderkerk.

Groot Belang
Een glasvezelring is niet alleen van belang voor de directe deelnemers, maar het is vaak ook een opstap naar deelname door anderen, zodat een steeds fijnmaziger supersnel netwerk kan worden aangelegd. Daarmee wordt het ook goedkoper en neemt de kans op méér deelname ook weer sterk toe. De gemeente Dordrecht probeert ook bij het bedrijfsleven het belang van glasvezel onder de aandacht te brengen. Als ook in deze sector vraagbundeling mogelijk is, komt de stap naar totale "verglazing" van de stad steeds dichterbij. Dordrecht werkt aan bereikbaarheid.