Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 28 september 2004

'Niet afwijzend, wel kritisch'
Zorgverzekeraars Nederland reageert op regeringsplan voor nieuw stelsel

Biedt zorgverzekeraars ruimte voor zorginkoop en stel zorgverzekeraars in staat goed in te spelen op de wensen en behoeften van de klant. Voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) riep het kabinet vandaag op om deze punten van de nieuwe Zorgverzekeringswet nader uit te werken dan tot nog toe is gedaan.

Meer marktwerking

In zijn toespraak tijdens de jaarlijkse relatiedag van de gezamenlijke zorgverzekeraars plaatste Wiegel grote vraagtekens bij de marktwerking die het kabinet voor ogen heeft in het nieuwe stelsel. Hij betwijfelt of er voor zorgverzekeraars wel voldoende ruimte is om zich van elkaar te onderscheiden. Wiegel: 'Door middel van het contracteren van goede en doelmatige zorg moeten de zorgverzekeraars de concurrentieslag aangaan. Maar de staat waarin de markt van de zorgaanbieders zich bevindt, stemt de zorgverzekeraars niet optimistisch'. Als het kabinet niet meer werk van marktwerking maakt, vrezen de zorgverzekeraars dat het veld af gaat op een 'bureaucratische simulatie' van marktwerking.

Steun aan de werkgever

Over de relatie gezondheidszorg en sociale zekerheid benadrukte Wiegel dat deze twee stelsels traditioneel een totaal verschillend concept kennen. 'De zorg draait om het individu en de sociale zekerheid om de werkgever. De werkgever draagt grote financiële verantwoordelijkheden voor de gevolgen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid van zijn werknemers. De werkgever verwacht steun van de zorgverzekeraars bij het dragen van deze nieuwe risico's.'

Wiegel: 'In theorie is er een breed palet aan zorgverzekeringspolissen dat de zorgverzekeraars aan de klant kunnen aanbieden. Een natura- of restitutieproduct, preferred providers, hoge of lage risico's enzovoorts. Het punt is alleen dat de werkgever er onvoldoende mee te helpen zal zijn.'

DBC's

Namens alle zorgverzekeraars liet Wiegel weten geen uitstel te willen van de invoering van DBC's. Wel gaf hij aan moeilijkheden te zien bij de implementatie van de landelijk vastgestelde DBC's: 90% van de ziekenhuiskosten. 'Deze kosten blijven immers gebudgetteerd en moeten gefinancierd worden op basis van DBC's. Daar is de sector niet op voorbereid', aldus Wiegel. 'Bovendien verwachten wij een substantiële verhoging met zeker honderden miljoenen euro's. Ons advies aan de minister is dan ook om vast te houden aan de huidige afrekensystematiek van ziekenhuizen voor het gebudgetteerde deel.

Meer informatie treft u in de speeches van voorzitter Wiegel van Zorgverzekeraars Nederland en Frank de Grave .