Politie Gelderland-Midden

Politie Ede wordt niet bedreigd!

Publicatiedatum: 28-09-2004

Op maandag 27 september is in een vergadering van de commissie Algemene Zaken & Middelen van de gemeente Ede door districtschef Arend Kloosterman een toelichting gegeven op de stand van zaken rond het sinds november vorig jaar aangescherpte jeugdbeleid van de gemeente Ede. Vanzelfsprekend beperkte Kloosterman zich daarbij tot de aanpak van de politie. In de vergadering is intensief gesproken over dit onderwerp. De berichtgeving hierover bevat echter een aantal feitelijke onjuistheden. Het beeld dat hierdoor dreigt te ontstaan wijkt zo af van de feitelijke situatie, dat in dit artikel de feiten nogmaals op een rijtje worden gezet. Belangrijkste constatering daarbij hoort te zijn dat de politie van Ede zeker niet wordt geterroriseerd!

Het jeugdbeleid van de gemeente is vorig jaar aangescherpt, omdat alom de indruk bestond dat het gezag van de politie en de gemeente aan het afnemen was. Eén van de redenen om het beleid te herzien. Inmiddels is merkbaar dat er sprake is van een positieve ontwikkeling. De politie wordt weer vaker en makkelijker aangesproken in wijken en buurten en de overlast op straat wordt langzaam maar zeker minder. Een teneur die vanzelfsprekend door inspanningen van alle partners vastgehouden moet worden.
Feit is dat kort na de start van het nieuwe beleid een aantal lieden meenden te moeten reageren. Vorig jaar spoten zij graffiti op muren en deuren, waarbij agenten met naam en toenaam dood gewenst werden. Ook zijn banden van een politieauto lek gestoken. De politie heeft inmiddels de verdachten op kunnen sporen. Er zijn vijf aanhoudingen verricht. De feiten zijn bekend en er is proces-verbaal op gemaakt.

Geschonden vertrouwen
Anders dan media veronderstellen, is het niet juist de oorzaak van de bedreigingen en vernielingen af te schuiven op het geschonden vertrouwen tussen de Marokkaanse gemeenschap en autoriteiten als de politie en de gemeente. Er is in de commissievergadering wel gesproken over geschonden vertrouwen. Met name rond de aanslagen in Amerika op 11 september 2001 liep dit vertrouwen een forse deuk op. Maar door de politie en de (betrokken) Marokaanse gemeenschap is van meet af aan gewerkt aan het herstel van dit vertrouwen. Als waardevolle afsluiting van dit traject is zelfs een convenant afgesloten met de Marokkaanse Gemeenschap in Ede. Alom wordt deze stap ervaren - zowel binnen de politie als bij de Marokkaanse Gemeenschap - als het onderstrepen van het feit dat de verhoudingen weer genormaliseerd zijn. Er zijn uitstekende contacten over en weer.

Niet stigmatiseren
Alle betrokkenen bij het aangescherpte jeugdbeleid van de gemeente proberen van meet af aan de juiste proporties in het oog te houden. Stigmatisering, anders gezegd - het brandmerken van (groepen uit) de samenleving, in het bijzonder de Edese, hoort daar niet bij. En juist waar de contacten zo goed zijn, doet het extra pijn als dit op wat voor manier dan toch gebeurt. Feit is dat er in Ede een zogenoemde harde kern jongeren is, die zich schuldig maken aan strafbare feiten. Een gezelschap waar de politie zich actief op richt. Aanhoudingen onder deze groep vinden plaats als er strafbare feiten gepleegd zijn, verder houdt de politie toezicht. Eerder merkte burgemeester Robbertsen van Ede op dat het overgrote deel van dit gezelschap van Marokkaanse komaf is. Maar ook "Hollandse jongens" maken deel van deze harde kern uit. Om hen heen bevindt zich een gezelschap meelopers, die op hun beurt weer deel uit maken van verschillende groepen. Tijdens de toelichting op dit onderwerp heeft Kloosterman nog maar eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht dat de Marokkaanse gemeenschap zelf minstens zo veel te leiden heeft van deze harde kern als ieder ander. Het aanspreken van (een deel) van de gemeenschap op het gedrag van een kleine groep onder hen is verwerpelijk.

Politiebeleid
Het niet willen stigmatiseren, dat door Kloosterman in de commissievergadering vooraf uitvoerig voor het voetlicht is gebracht, is niet alleen niet effectief maar ook zeer onterecht! Daarbij, de politie richt zich op jongeren die strafbare feiten plegen. Elke andere kwalificatie daarbij doet onrecht aan de omstandigheden. Dat vertaalt zich - op een andere manier - ook in de aanpak van de politie. De politie kijkt namelijk niet langer naar een `groep jongeren', maar ze probeert tot op individueel niveau een groep te ontrafelen. Zo wordt duidelijk wie leiders en aanjagers binnen dergelijke gezelschappen zijn. Door met deze jongeren aan de slag te gaan, is inmiddels al een aantal keren gebleken dat de groep uit elkaar valt en het probleem dus eenvoudig kan worden opgelost. Daarmee hebben de jongeren dus een gezicht en een naam gekregen, net als dat geldt voor elk individu in onze samenleving. Ze worden uit de anonimiteit van de "groep" gehaald.
Vanwege de diverse afkomsten van de jongeren binnen deze groepen spreken gemeente en politie over het project `Overlastgevende jeugd'. Niet in de laatste plaats omdat elk ander etiket slechts stigmatisering dient en geen recht doet aan de werkelijkheid.

Ontwikkeling
Hoewel er een reeks positieve ontwikkelingen binnen het beleid waarneembaar zijn, is het nog wat vroeg om nu al aan te geven of er sprake is van een succes. Daarover kan pas op een middellange termijn iets worden gezegd en niet al na een paar maanden. Desondanks, en dat is door Kloosterman in de commissie ook aangegeven, kan worden gesteld dat er sprake is van een positieve teneur. Onduidelijk is nog of deze zich in de toekomst door zal zetten. Maar politie, de gemeente en alle betrokken partners zijn enthousiast over de eerste resultaten. Een enthousiasme dat door de commissieleden wordt gedeeld na de toelichting, die buiten de commissievergadering voor zoveel misverstanden heeft gezorgd. Deze bijdrage heeft dat wellicht enigszins weg kunnen nemen.

Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 688 221

---