Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-9-2004

Staatssecretaris Van Geel (milieu) wil dat Europese lidstaten samenwerken bij de aanpak van legionella. In ieder geval moeten landen elkaar informeren bij een uitbraak van legionella. De helft van de Nederlandse patiënten loopt zijn besmetting in het buitenland op. Dit heeft hij vandaag gezegd bij de opening van het internationaal legionellacongres in Amsterdam.

Van Geel wil dat internationaal afspraken worden gemaakt om legionellabesmettingen te voorkomen. Landen moeten elkaar informeren bij een uitbraak, vooral als er mogelijk buitenlanders besmet zijn geraakt (bijvoorbeeld een uitbraak in een hotel of toeristisch zwembad). Ook wil hij dat onderzoek naar legionella binnen én buiten Europa beter op elkaar wordt afgestemd. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 800 mensen te maken met een legionella-infectie. De helft loopt deze besmetting op in het buitenland. Ongeveer 400 mensen overlijden als gevolg van deze besmetting. Van Geel zei dit bij de opening van het internationaal legionellacongres voor beleidsmakers van EU-lidstaten en kandidaatlidstaten op 28 september 2004 in Amsterdam.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte (legionellose) kan veroorzaken. Infectie vindt plaats door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht (aerosolen). De ziekte wordt niet van de ene mens op de andere overgebracht. Ook van het drinken van besmet water krijgt men geen veteranenziekte. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een fikse verkoudheid (legionellagriep) tot een flinke griep met longontsteking. Besmette mensen kunnen goed worden behandeld, maar het is wel zaak snel in actie te komen zodra iemand symptomen van infectie vertoont. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld kan de patiënt hieraan overlijden. De meeste mensen worden overigens niet ziek na besmetting. Tenslotte is het belangrijk dat de bron snel wordt opgespoord om verdere besmettingen te voorkomen.

Meer info:

* Download de speech (Word, 26 KB) van staatssecretaris Van Geel bij de opening van het internationaal legionellacongres op 28 en 29 september in Amsterdam.

* Dossier legionella (achtergrondinformatie over legionella)