D66


Hoofdpunten D66 bij algemene beschouwingen

D66 persbericht, 28 september 2004

In het debat over de algemene beschouwingen heeft D66-leider Boris Dittrich gesproken over de sociaal-liberale visie op solidariteit. De verzorgingsstaat is geen doel op zich, maar een middel om te bereiken dat mensen de teugels van hun leven zelf in handen kunnen nemen. Daarom steunt D66 als centrumlinkse partij het beleid van het Kabinet in hoofdlijnen. Mensen afhankelijk maken van de overheid valt niet onder de D66-definitie van het woord solidariteit .

De belangrijkste concrete beleidsvoorstellen uit de bijdrage van Dittrich zijn:


· D66 wil dat de Nederlandse militairen uiterlijk in maart uit Irak vertrekken; Dittrich roept de andere partijen op ook snel duidelijkheid te geven over hun standpunt.


· Een vertrek uit Irak levert ruimte op om meer actieve aandacht te geven aan Centraal-Afrika.


· Om onderlinge relaties en begrip te versterken, zou de EU handelsovereenkomsten moeten sluiten met alle islamitische landen.


· De minister van onderwijs moet onderzoeken hoe een doorlopende schooldag in Nederland gemeengoed kan worden.


· Particuliere giften en legaten aan kennisinstellingen (onderwijs, musea, onderzoeksinstellingen) zouden aftrekbaar gemaakt moeten worden van de belasting.


· Het kabinet moet actieve regie voeren voor de snelle invoering van breedband in heel Nederland.


· Er moet een tussentijdse evaluatie komen van de Nederlandse deelname aan het JSF-project, waarbij uittreden uit het project tot de opties behoort.


· De 40-urige werkweek is niet zaligmakend; het Kabinet moet slimmer en flexibeler werken stimuleren. Zo zouden werkgevers extra uren moeten kunnen uitbetalen in kennisvouchers.


· Nu de coalitiepartijen voorstellen doen die gunstig zijn voor het MKB, moet het kabinet haar vragen banen te creëren voor jongeren, en stageplaatsen voor VMBO-scholieren.


· D66 wil dat het uitkeren van ontslagvergoedingen mogelijk blijft, dat de onderwijsbezuinigingen worden teruggedraaid, dat het grijs kenteken behouden blijft voor het midden- en kleinbedrijf en voor gehandicapten, dat de Nederlandse film ondersteund blijft en dat de cultuurbezuinigingen meer dan gehalveerd worden.


· Het kabinet moet de communicatie over vooral haar langtermijn doelstellingen verbeteren, maar dat kan niet door een nieuwe communicatieafdeling uit de grond te stampen.


· Na aanvankelijke kritiek op het innovatieplatform, is D66 op dit moment redelijk tevreden over hoe het platform functioneert. Het kabinet zou meer met het platform moeten overleggen en de premier zou meer moeten doen om de samenleving te betrekken bij de aanbevelingen van het platform.

Zie voor de volledige tekst: http://www.d66.nl/news/item/test1/3278