Socialistische Partij


Kroes geeft vriendjespolitiek toe

28-09-2004 * Kandidaat Eurocommissaris Neelie Kroes heeft toegegeven dat zij de brief heeft geschreven waarin zij haar vriend Joop van Caldenborgh naar voren heeft geschoven bij de verkoop van zes fregatten. Tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement zei Kroes dat er niets mis was met de aanbiedingen van Van Caldenborgh, die in de ogen van de SP- fractie op zijn minst dubieus zijn. In zijn brief biedt de vriend van Kroes aan om de fregattenaankoop via een belastingparadijs te regelen. Ook wilde hij de deal buiten de OPEC om regelen. Kroes ontkende eerder dat zij "Joop" naar voren heeft geschoven.

Kroes weersprak de beschuldigingen van SP-parlementariër Erik Meijer over de TCR-affaire. Kroes viel terug op haar oude verdediging uit de Tweede Kamer dat ze de vergunning wettelijk niet kón weigeren. Daarmee blijft staan dat ze heeft nagelaten om strenge eisen te stellen aan de subsidieverlening aan TCR, en dat als gevolg daarvan een crimineel bedrijf werd gesubsidieerd.

TCR kreeg van Kroes vrijwel zonder voorwaarden meer dan 10 miljoen euro subsidie. Het bedrijf kon daardoor in plaats van het bouwen van een hoogwaardige milieu-installatie, een hoop oud schroot aan elkaar lassen en het giftige afval lozen. De Kamer beschuldigde Kroes in 1997 op basis van deze feiten unaniem van "verwijtbaar handelen" en "bestuurlijke nalatigheid". Hoewel Kroes beweert van haar fouten geleerd te hebben, valt dat volgens Meijer flink tegen.

De SP blijft van mening dat het onverstandig is als Kroes Eurocommissaris wordt. Vrijwel iedere dag komen nieuwe feiten boven tafel over de handelswijze en het zakennetwerk van Kroes. Deze week bericht NRC Handelsblad bijvoorbeeld over de relatie van Kroes met vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, die banden heeft met de vermoorde crimineel Willem Endstra. Dit bevestigt het beeld dat het Kroes ontbreekt aan de noodzakelijke integriteit en onafhankelijkheid. Erik Meijer: "Deze kwesties zullen haar blijven achtervolgen. Ik sluit niet uit dat zij op een dag chantabel wordt."