Gemeente Den Haag

september 2004
Den Haag gaat hardnekkige overlastgevers stevig aanpakken (28 september)

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het zogeheten 8-uursverwijderingsbevel te verlengen naar 24 uur. Uit evaluaties van de noodgebieden over het jaar 2003 blijkt dat het instrument 8-uursverwijderingsbevel voor een groep overlastveroorzakers niet een afdoend instrument is. Deze groep zorgt in deze gebieden voor aanhoudende overlast, die ontstaat rond het gebruik van en handel in harddrugs en bovenmatig gebruik van alcohol.

De verlenging naar 24 uur maakt deel uit van een pakket van maatregelen die B&W willen treffen om de hardnekkige overlastveroorzakers effectiever aan te pakken. Het college stelt verder voor om personen, die bij herhaling 14
dagen-verwijderingsbevelen hebben gekregen voor een langere periode de toegang tot de aangewezen gebieden te ontzeggen, oplopend tot 1, 2 of 3 maanden. Een verwijderingsbevel voor langere duur zal ook sneller leiden tot een strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie. Overtreding van een bestuursrechtelijk verwijderingsbevel is immers een misdrijf.

Indien de gemeenteraad instemt met de voorstellen zal de Algemene Politieverordening (APV) worden gewijzigd.

Behandeling van het voorstel is in de raadscommissie voor Veiligheid en Bestuur op woensdag 13 oktober aanstaande.