Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente Mededelingen

Kampeercentrum Meerwijck verleent eerste hulp bij hartproblemen

hoogezand, 28 september 2004 Persbericht 2004/078

Vanaf vandaag beschikt het kampeercentrum Meerwijck in Kropswolde over een automatische externe defibrilator (AED). Met zo'n apparaat is het mogelijk om snel eerste hulp te verlenen als er sprake is van een hartstilstand, in afwachting van de komst van een ambulance. De gemeente Hoogezand-Sappemeer draagt ? 1500,- bij aan de kosten (?
3900,-), omdat er is afgesproken dat het kampeercentrum ook aan andere gasten in het Zuidlaardermeergebied eerste hulp bij hartritmestoornissen zal verlenen. Het personeel en de eigenaar van het kampeercentrum zijn speciaal getraind om met een AED te kunnen werken en hebben de cursus met een goed resultaat afgesloten.

Aan het strand bij het Zuidlaardermeer komen voor het zomerseizoen
2005 twee borden met daarop de mededeling om bij hartritmestoornissen telefonisch contact op te nemen met het kampeerterrein en het alarmnummer 112. De gemeente Hoogezand-Sappemeer vindt het belangrijk dat ook in een relatief uitgestrekt gebied snel eerste hulp bij hartproblemen beschikbaar is. Een AED vergroot de overlevingskansen van hartpatiënten aanzienlijk.

Medizon
Stichting Medizon uit Groningen begeleidt en ondersteunt bedrijven, (overheids-)instanties én particulieren kosteloos bij implementatie van eerste hulpverlening met de AED. Het doel van de stichting is het realiseren van effectieve hulpverlening en daarmee de overlevingskans bij een hartstilstand aanmerkelijk te vergroten. De stichting is het overkoepelende orgaan voor AED-hulpverlening in Nederland en heeft in
1999 officieel de eerste AED's in Nederland geïmplementeerd.

De invoering van het Medizon 3-stappenplan betekent dat de AED hulpverlening veilig en verantwoord kan worden uitgevoerd en de overlevingskans toeneemt van 10% naar 60-70%. Het Medizon
3-stappenplan bestaat uit: gecertificeerd onderwijs, geaccrediteerde AED apparatuur en nazorg met juridische afdekking. Locaties in Nederland met effectief georganiseerde AED hulpverlening zijn herkenbaar via het 'Gouden Medizon Hart' op de toegangsdeuren. Kampeercentrum Meerwijck beschikt ook over een zo'n vignet. Het bijzondere is nu dat ook de bezoekers op het strand een beroep kunnen doen op deze AED.