B EN W BERICHTEN 2004 - 36 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 24 EN 28 SEPTEMBER

Algemene Zaken

1. (24-09) Het College heeft, na kennis te hebben genomen van de goedgekeurde accountantsverklaring, besloten de zogenoemde 'Verklaring' en 'Afrekening' in te dienen bij het ministerie van VWS. Rotterdam heeft in 2003 ter financiering van het uniforme deel van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg 0-19 jarigen, een uitkering van VWS ontvangen. De besteding van deze "Rsu 2003" moet op de door VWS voorgeschreven wijze verantwoord worden, hetgeen nu is gebeurd.

2. (28-09) Van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober verblijft wethouder Hulman (o.m.Kunstzaken) in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië. Hij zal daar de Nederlandse Culturele week openen. Ruim veertig Rotterdamse kunstenaars reizen ook naar Kaapverdië om daar op te treden en workshops te geven. Zo zullen ondermeer leden van het Doelenensemble een optreden verzorgen. Wethouder Hulman zal ook besprekingen voeren met de burgemeester van Praia over culturele uitwisselingen in de toekomst. Ook zal de wethouder overleggen met de Kaapverdiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Victor Manuel Barbosa Borges, over de relatie tussen de gemeente Rotterdam en Kaapverdië.

3. (28-09) Het College heeft mevrouw drs. M.G. Berkhout-Franssens, rector van het Erasmiaans Gymnasium, voorgedragen als lid van het bestuur van de stichting Natuurmuseum Rotterdam. Zij volgt de heer J.D.H. Bronder op.

4. (28-09) Per 1 oktober 2004 worden de onderdelen Administratieve dienstverlening en Advies van de Accountantsdienst naar de servicedienst overgedragen. Eerder al besloot het College de directeur Servicedienst te benoemen als statutair directeur Multifacilities Rotterdam (MFR) en het ambtelijk personeel MFR over te plaatsen naar de SDR.

5. (28-09) Burgemeester en wethouders hebben een machtiging verleend aan de directeur Juridische diensten van de Servicedienst en zijn waarnemer om hen in juridische (voor)procedures te vertegenwoordigen gedurende de periode van 1 november 2004 tot en met 31 oktober 2005. Daarbij zijn ook machtigingen afgegeven aan speciaal hiervoor benoemde functionarissen.

6. (28-09) Het College heeft ingestemd met een bezoek van wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) aan Zuid-China (Hong Kong, Yantian, Shenzen, Guangzhou) en Shanghai. Het bezoek vindt plaats van 25 t/m 29 oktober 2004 en heeft ladingacquisitie tot doel. De organisatie is in handen van de Rotterdam Port Promotion Council en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. Delegatieleider Van Sluis zal in Shanghai de zakelijke betrekkingen met de Rotterdamse haven formeel bezegelen door het aangaan van een "World Port Relationship".

Beleid

1. (28-09) Het college van Ben W heeft besloten dat het instandhouden van de dienstverlening van de zogenoemde Formulierenbrigade geen meerwaarde oplevert. De werkwijze van de Formulierenbrigade binnen de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) krijgt vorm door Klantenmanagers en Sociaal Raadslieden, die burgers bijstaan bij het aanvragen van voorzieningen en het invullen van formulieren. Daarnaast leveren bewoners- en vrijwilligersorganisaties, maar ook de Belastingdienst en andere instanties ondersteuning bij de werkzaamheden van de dienst SoZaWe. Het College stelt de gemeenteraad daarom voor de motie Duys inzake de Formulierenbrigade als afgehandeld te beschouwen.

2. (28-09) Het College heeft de Verordening cliëntenparticipatie Wet Werk en bijstand (WWB) aan de gemeenteraad voorgelegd. In de WWB is voorgeschreven dat de gemeenteraad bij verordening regels stelt over de wijze waarop klanten worden betrokken bij de uitvoering van de WWB. In de verordening worden de samenstelling en de taken van de Cliëntenraad geregeld. De Cliëntenraad vertegenwoordigt de belangen van de klanten van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe). Daarnaast adviseert de Cliëntenraad gevraagd en ongevraagd aan de directeur van deze dienst over zaken als de kwaliteit van de dienstverlening en beleidsvoorstellen. De Cliëntenraad bestaat uit een representatieve vertegenwoordiging van de klanten van SoZaWe.

3. (28-09) Het College heeft kennisgenomen van de bestuurlijke rapportage over het 2e kwartaal 2004 van het project Randstadrail. Het Rotterdamse College wordt ieder kwartaal op de hoogte gesteld van de voortgang van de aanleg van Randstadrail.

4. (28-09) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor specifieke doelgroepen in aanmerking te laten komen voor een hulpverleningsvergunning voor alle gebieden voor betaald parkeren in de gemeente Rotterdam en een stadsbrede ontheffing van het parkeerverbod voor hulpverleners. Het gaat hierbij om ondermeer voertuigen van huisartsen, verloskundigen en medewerkers van de thuiszorg in spoedeisende gevallen. Het College heeft besloten hiermee de gemeenteraad voor te stellen de motie Sonneveld van 3 juli 2003 inzake parkeervoorzieningen voor hulpverleners (nr. 2003/0772) af te doen. De Tarieventabel behorende bij de Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting 2004 en het Tarievenbesluit Stadstoezicht 2004 worden hiervoor gewijzigd. Ook wordt voorgesteld de herkenbare voertuigen van de Stichting Dierenambulance Rotterdam en Dierenambulance Rotterdam en Omstreken in het kader van de handhaving parkeerbeleid gelijk te stellen met herkenbare voertuigen van ambulancedienst, politie en brandweer.

5. (28-09) Bij de behandeling van de gemeenteraadsbegroting 1998 heeft de gemeenteraad de motie Maks aangenomen. In die motie werd het College onder meer gevraagd aandacht te schenken aan karakteristieke delen van de Rotterdamse woningvoorraad. In de bebouwing en/of woonomgeving zouden belemmeringen kunnen zijn die particulieren ervan weerhoudt in hun woningen te investeren. Met de heer Maks was overeengekomen dat het Singelplan, waarbij een aantal singels wordt opgewaardeerd, een goede invulling van de motie zou betekenen. De uitvoering van de eerste tranche van het singelplan (Bergsingel, Noordsingel, Boezemsingel, Crooswijksesingel) is in volle gang. Inmiddels worden ook voorbereidingen getroffen voor het opknappen van de singel van de Lange Hilleweg. Daarnaast zijn er plannen voor de aanpak van de Lange Geer, De Lepelaarsingel en in een latere fase de Spoorsingel en de Provenierssingel. Ook de groeibriljanten dragen bij aan het opwaarderen van delen van de stad. Evenals bij het Singelplan zijn de Groeibriljanten bij uitstek bedoeld om potentieel aantrekkelijke plekken in de stad een extra impuls te geven. Hierbij gaat het echter niet om plekken die door de gemeente worden aangewezen, maar waarbij bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden het initiatief nemen. Het College stelt daarom voor de motie Maks uit 1998 als afgedaan te beschouwen.

6. (28-09) Het College stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden aan het Zuiderparkplein, voorlopig nr. 9. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, wordt de bouw van twee kantoorpanden en een hotel met parkeergarage mogelijk.

7. (28-09) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'DWL-De Esch' vrij te geven voor vooroverleg en inspraak. De aanleiding voor het opstellen is met name de ouderdom van de huidige plannen. Grote delen van het plangebied hebben in het oude bestemmingsplan een uit te werken bestemming. Met de onderhavige herziening wordt feitelijk alsnog voldaan aan de uitwerkingsplicht uit het oude bestemmingplan.

8. (28-09) Het College heeft de eerste uitwerking 'Laurenskwartier, de Ichtuslocatie' vastgesteld. Op grond hiervan kan een bouwvergunning worden verleend voor een bouwplan van de Laurens Ontwikkelings Combinatie (ERA/Bouw/Heijmans IBC). Het bouwplan is voor een woongebouw.

9. (28-09) Het College stelt de gemeenteraad voor het ontwerpbestemmingsplan '110 Morgen' vast te stellen. Aan een aantal ingediende zogenoemde 'zienswijzen' wordt tegemoet gekomen. Zo wordt de raad onder meer voorgesteld de maximaal toegestane bouwhoogte voor laagbouwwoningen in de bestemming 'woningen laagbouw/woningen gestapeld' vast te stellen op tien meter.

10. (28-09) Naar aanleiding van de economische teruggang heeft het College voor de jaren 2004-2005 een kantorenvisie opgesteld. Het gaat om een aanpak van de problemen en kansen op de Rotterdamse kantorenmarkt langs zes hoofdlijnen. Het College heeft deze hoofdlijnen vastgesteld, zodat ze kunnen worden gebruikt in de communicatie met de kantorenmarkt. In het kader van de nog te ontwikkelen Economische Visie wordt de aanpak ontwikkeld tot een kantorenvisie voor de langere termijn.

11. (28-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een convenant aan te gaan over de samenwerking tussen de Provincie Zuid Holland, de gemeenten Schiedam en Rotterdam en de Stadsregio Rotterdam met betrekking tot het ISV2. Tevens heeft het College ingestemd met het Beleidskader Stedelijke Vernieuwing Stadsregio Rotterdam: Vernieuwen en delen. Het College verwacht dat de uitvoering van beide stukken een regionale bijdrage levert aan het oplossen van de grootstedelijke problemen die de stad ondervindt. Als tegenprestatie geeft Rotterdam de Stadsregio de beschikking over 10 miljoen euro ISV2 budget.

12. (28-09) Het College heeft besloten tot het afgeven van een machtiging tot het binnentreden in een woning aan de Carnisselaan. De woning is in gebruik als illegaal logement. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gevolg gegeven.

13. (28-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen extra middelen voor het plan Las Palmas beschikbaar te stellen en het Definitief Ontwerp te laten uitwerken. In het Voorlopig Ontwerp van de Las Palmas waarvoor het College vorig jaar opdracht heeft gegeven, zijn opgenomen het Nederlands Fotomuseum, De Beeldfabriek, De Vrije Ruimte en commercieel te verhuren ruimtes.

Middelen en Control

1. (28-09) Het college van burgemeester en wethouders heeft de productenraming vastgesteld. Dit boek wordt als memorie van toelichting - ter kennisgeving - bij de programmabegroting aan de raad aangeboden.

2. (28-09) Het College heeft besloten een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.

3. (28-09) Het College heeft besloten een medewerker van Stadstoezicht met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens ernstig plichtsverzuim.


---- --