Gemeente Westerveld

15-10-2004
Privacy van persoonsgegevens door de gemeente

De cluster Burgerzaken heeft een nota opgesteld die aangeeft hoe de cluster omgaat met persoonsgegevens van inwoners. Met deze nota geeft de cluster aan hoe ze omgaat met deze gegevens. In hoeverre kan de gemeente de privacy van de inwoners van de gemeente waarborgen?

Op 28 september 2004 heeft het college een nota vastgesteld waarin de hoofdlijnen van de geldende privacywetgeving zijn beschreven die van toepassing zijn op de verwerking van persoonsgegevens in de organisatie van de gemeente Westerveld.
Als belangrijkste wetgeving op dat gebied kan de Wet bescherming persoonsgegevens genoemd worden. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geeft regels aan die gelden voor bedrijven en instanties die werken met persoonsgegevens. De gemeente Westerveld heeft dus ook met deze wettelijke regeling te maken.

De nota is opgesteld door de cluster Burgerzaken met de bedoeling een soort naslagwerk te vormen voor het moment dat er vragen komen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens. Het kan bijvoorbeeld gaan om de vraag:

* Of je bepaalde gegevens wel mag verwerken;
* Hoe lang je deze gegevens mag bewaren;

* Hoe moet je omgaan met vragen van instanties of personen van buiten de organisatie van de gemeente Westerveld:
* Welke personen geregistreerd staan in de administraties van de gemeente;

* Waarbij men verzoekt om inzage in de eigen persoonsgegevens;
* Op welke manier persoonsgegevens beveiligd zijn.

Een tweede doel van de nota is het naar buiten toe inzichtelijk te maken hoe de gemeente Westerveld, tijdens de dagelijkse werkzaamheden, met persoonsgegevens van inwoners en derden omgaat.

Bent u geĂŻnteresseerd? De nota ligt ter inzage bij de Publieksbalie op het gemeentehuis.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben over de nota dan kunt u contact opnemen met Hans Mollink van de cluster Burgerzaken. Hij is te bereiken via tel.nr.: (0521) 349 351 of e-mail: h.mollink@gemeentewesterveld.nl.