Digitale Gemeente Houten

Lezingencyclus Over boeken en schrijvers in Houten

vrijdag 17 september 2004 - Bron: Bibliotheek Houten

Bibliotheek Houten organiseert in samenwerking met De Kring en boekhandel Wijs te Houten een serie van zeven lezingen onder de titel Over boeken en schrijvers. De lezingen bieden uitgebreide achtergrondinformatie en zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in zowel de Nederlandse als de internationale literatuur. Het seizoen start op woensdag 29 september met een lezing van Jos Paardekooper over Multatuli en Duymaer van Twist, de gouverneur-generaal in Nederlands Indië die de directe aanleiding was tot het schrijven van de Max Havelaar.

Verder een drietal boekbesprekingen waaronder Schaduwkind van P.F. Thomése. Verder het meesterwerk van Cervantes, de eerste moderne roman in de westerse wereld : De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha

Onder de titel Vrouwen tussen twee culturen zullen de levensverhalen van drie vrouwen worden belicht aan de hand van de door hen geschreven boeken. Waris Dirie: Mijn woestijn. Hameeda Lakho: Verborgen tralies. Malika Oufkir: De gevangene.

In februari zal de verveling zeker niet toeslaan als Jos Paardekooper over dit thema komt spreken. Niet alleen als maatschappelijk thema, ook in de literatuur speelt verveling een prominente rol. In maart een lezing over Sleuteloog, de meest recente roman van Hella Haasse, die voor haar veelzijdige, veelomvattende oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren 2004 krijgt uitgereikt.

Ook dit jaar zal in mei het seizoen worden afgesloten met een schrijversbezoek. Annejet van der Zijl, de schrijfster van de alom geloofde biografie Anna over Annie M.G. Schmidt, zal niet alleen over Anna spreken, maar ook over haar dan verschenen nieuwe roman.

De lezingen worden gegeven in het gebouw van de Bibliotheek Houten, Onderdoor 158. Voorverkoop van toegangsbewijzen vindt plaats bij de bibliotheek en bij boekhandel Wijs, Spoorhaag 144, te Houten. De lezingen worden steeds op woensdagavond gehouden. Het programma van de lezingencyclus is als volgt:

29 september 2004: Duymaer van Twist, van gouverneur-generaal tot kop van Jut door Jos Paardekooper

27 oktober 2004: Schaduwkind van P.F. Thomese door Thérèse Dona

24 november 2004: De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha van Cervantes door Joke Bouwmeester

26 januari 2005: Vrouwen tussen twee culturen door Laurieke de Koning

23 februari 2005: De verveling door Jos Paardekooper

30 maart 2005: Sleuteloog van Hella Haasse door Thérèse Dona

18 mei 2005: Annejet vann der Zijl

De lezingen beginnen om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur en de toegangsprijs bedraagt 7,50 inclusief koffie.
Voor meer informatie, aanmelding of een folder kunt u terecht bij de Bibliotheek Houten.
tel.: 030-6375938.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).