Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --


---

26/09/04: Rapport Brinkhorst kritisch over softwarepatenten
---

Amsterdam. Minister Brinkhorst zal woensdag 29 september een rapport presenteren waarin staat dat softwarepatenten de innovatie kunnen hinderen. In het rapport 'Rethinking the European ICT agenda' staat ook te lezen dat "weinig Europese landen zijn voorbereid op de consequenties van een softwarepatentenregime." Dit is opmerkelijk omdat Brinkhorst afgelopen mei nog in de Europese ministerraad namens Nederland instemde met een voorstel dat verregaande patentering van software mogelijk zal maken.

Afgelopen donderdag werd ook al bekend dat de Europese raad voor concurrentievermogen heeft besloten de voor vrijdag 24 september geplande formele bekrachtiging van dit voorstel uit te stellen. Volgens de Frans-Duitse leider van de Europese Groenen, Daniel Cohn-Bendit, wordt de omstreden richtlijn inzake "octrooieerbaarheid van computer geimplementeerde uitvindingen" zelfs terug verwezen naar het comite van vaste vertegenwoordigers (CoRePer). Dit zou betekenen dat de lidstaten het debat heropenen.

Het is een teken aan de wand dat men met dit rapport, opgesteld door PriceWaterhouseCoopers, de argumenten van de tegenstanders van softwarepatenten onderschrijft. Deze wezen al eerder op verschillende empirische studies waaruit blijkt dat softwarepatenten de innovatie hinderen in plaats van deze te stimuleren, dat bedrijven gaan investeren in patenten in plaats van in innovatie. Dat geld wordt uitgegeven aan advocaten in plaats van aan wetenschappers.

Ook het PwC-rapport, dat het resultaat is van een onderzoek naar hoe Europa alsnog de doelstelling kan halen om in 2010 de leidende kenniseconomie van de wereld te worden, komt nu dus tot deze conclusie. Op pagina 52 staat daarover:

"Juist het milde intellectueel eigendom-klimaat heeft tot zeer innovatieve en concurrerende diensten geleid met lage drempels voor toetreding tot de markt. Softwarepatenten kunnen dit hoge innovatietempo om zeep helpen".

Overigens zijn in de management-samenvatting van dit rapport geen van deze kritische opmerkingen terug te vinden, terwijl het onderwerp "softwarepatenten" momenteel toch een van de meest besproken onderwerpen in de ICT industrie is.

Om de deelnemers aan de "Looking into the future of ICT" conferentie te waarschuwen voor de gevolgen van softwarepatenten voor het Europese bedrijfsleven, zal de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) aanstaande woensdag van 13.30 tot 15.00 uur een demonstratie houden op de Dam te Amsterdam (wiki.vrijschrift.nl/DemoAmsterdam).


---

Nadere Informatie

---

Demonstratie Amsterdam pagina met last-minute info: http://wiki.vrijschrift.nl/DemoAmsterdam

Rethinking the European ICT agenda:
http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=24583

Management versie zonder conclusies over softwarepatenten: http://www.ictstrategy-eu2004.nl/pdf/SummaryENGELS.pdf

Informatie over de de "Looking into the future of ICT" conferentie: http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=18120
http://www.ictstrategy-eu2004.nl/
http://www.ictstrategy-eu2004.nl/pdf/provisional_programme.pdf

Empirisch onderzoek toont aan dat softwarepatenten de innovatie schaden: http://www.elis.ugent.be/~jmaebe/swpat/nlstudies/studies.pdf

Een treffende illustratie: http://webshop.ffii.org

Persbericht Groenen:
http://www.greens-efa.org/en/press/detail.php?id=2034&lg=de

Uitgebreide analyse over de besluitvorming rond de richtlijn softwarepatenten, waaruit blijkt dat de Kamer meerdere malen verkeerd geinformeerd werd en twee maal op het verkeerde been werd gezet. Octrooien op software werpen hun schaduw vooruit:
http://www.vrijschrift.nl/Members/awessels/vrijschrift.nl_misleiding-kamer.pdf


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.nl
tel. +316 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +316 275 879 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwoording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in Munchen en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.