Gemeente Den Haag

september 2004
Haagse Scholieren op zoek naar Europa (27 september)

Op woensdag 29 september gaan ruim 100 scholieren van het Hofstad Lyceum en het Johan de Wittcollege op zoek naar Europa in Den Haag. Hun zoektocht leidt hen naar het Volksbuurtmuseum, het Vermeerpark, de oude HT M garage en eindigt in het Atrium van het Haagse stadhuis, waar ze de Europese informatiemarkt bezoeken. De dag wordt daar afgesloten met een spinningles en een "Tour d'Europe".

De leerlingen van het Hofstad Lyceum en het Johan de Wittcollege bezoeken per bus diverse projecten in de stad die met Europese subsidiegelden gerealiseerd werden, zoals de opknapbeurt van het Vermeerpark en de verbouwing van de HTM garage tot bedrijvenverzamelgebouw. Onderweg en ter plekke krijgen zij uitleg over de rol van "Europa" in Den Haag.

Om ongeveer 16.00 uur treffen de beide groepen elkaar in het stadhuis. Voorafgaand aan de spinningles in het stadhuis, zal wethouder Van Woensel om 16.00 uur alle leerlingen een "Madurodam"-exemplaar van de Europese grondrechten van de burgers overhandigen. Om ongeveer 17.00 uur wordt de finish van de "Spinning Tour d'Europe"verwacht, gevolgd door de prijsuitreiking.

Spinning is fietsen op muziek op een speciale vaststaande fiets met een groot zwaar ijzeren voorwiel. De muziek bepaalt het tempo van langzaam naar snel en omgekeerd. Vijftig spinningfietsen zijn voor de scholieren in het Atrium opgesteld.

De Europese dag wordt georganiseerd door de Provincie Zuid Holland en de gemeente Den Haag in het kader van de European Open Days. Gedurende deze dagen - van 27 t/m 30 september - worden er in alle lidstaten activiteiten over Europa georganiseerd.