Ingezonden persbericht


Nieuws op www.wijninfo.nl


OPTIMISTICHE VERWACHTING VOOR WIJNOOGST IN DE CHAMPAGNESTREEK

Épernay - 23 september 2004
De wijnoogst gaat in de meeste gemeenten in de Champagnestreek op 27 september weer van start. Na een tegenvallende opbrengst vorig jaar verwacht de Champagne streek veel van de wijnoogst van 2004. Sinds het uitlopen van de wijnranken, half april, hebben de wijngaarden zich zonder grote klimatologische schokken goed kunnen ontwikkelen en zijn vrijwel helemaal gespaard gebleven van de ijzige kou. Dit in tegenstelling tot vorig jaar, toen de helft van de potentiële productie al in april verwoest was.
De wijnranken van drie druivensoorten waar champagne van gemaakt wordt, stonden vanaf half juni in bloei. De gemiddelde bloeidatum voor de chardonnay was 15 juni, voor de pinot noir 16 juni en 20 juni voor de pinot meunier. De bloei heeft zich ontwikkeld onder goede klimatologische omstandigheden en vanaf het begin van de zomer leek het al duidelijk dat de rendementen bijzonder hoog kunnen worden.
Zomer 2004 werd gekenmerkt door haar gebruikelijke porties onweer en buien en een bijzonder natte augustus maand. Gelukkig bleven schadelijke hagelbuien uit.
Eind augustus was het tijd voor de onderzoeken van het netwerk Matu van het C.I.V.C. (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne). Een organisatie die in het leven geroepen is om de rijping van de druiven te volgen en zo goed mogelijk de oogstdata vast te stellen. Gebleken is dat de rijping van de druiven trager op gang is gekomen dan gebruikelijk. De oorzaak lag bij de frisse weeromstandigheden. Echter het warme en zonnige weer van begin september zorgde weer voor een versnelling van de ontwikkeling. Op dit moment verkeren de trossen in uitstekende staat en als er geen klimatologische incidenten meer plaatsvinden, zou de Champagnestreek dit jaar één van haar mooiste oogsten kunnen boeken. Op 2 oktober zullen de laatste plukkers starten om de rijpe trossen van de velden te halen. ###