Waterschap Zuiderzeeland
P E R S B E R I C H T

04-32
Lelystad 28 september 2004

77 kandidaten voor bestuur Waterschap Zuiderzeeland
4 opgaven ongeldig verklaard

Het stembureau van Waterschap Zuiderzeeland heeft vier kandidaatstellingen ongeldig verklaard. Bij drie kandidaten heeft een aantal ondersteuners verklaard de betreffende kandidaten nooit te hebben ondersteund. Bij een kandidaat hebben de ondersteuners aangegeven hem wel te ondersteunen. Ze hebben echter niet zelf hun handtekening gezet. In alle vier de gevallen gaat het waterschap aangifte doen van valsheid in geschrifte. Voor de verkiezingen die begin november worden gehouden zijn nu 77 kandidaten. Ruim 25 meer als bij de vorige verkiezingen.

De kandidaten H.C. Bremer, S.J. Zuierveld en J. Jans bleken formulieren ingeleverd te hebben waarop handtekeningen stonden die niet door de betreffende personen waren gezet. De betreffende ondersteuners bleken de kandidaten niet te kennen en gaven aan nooit een kandidaat voor het waterschapsbestuur te hebben ondersteund.
De ondersteuners voor de kandidaat H. Reurink, gaven wel aan hem te ondersteunen. Zij hadden echter niet zelf de handtekeningen gezet. De kandidaat heeft gisteren aangegeven over niet meer dan 8 geldige handtekeningen te beschikken. Daarmee kwam hij er twee te kort. Zijn kandidatuur is daarom ongeldig verklaard.

stempakketten
De schriftelijke verkiezingen voor het waterschapsbestuur vinden van 1 tot en met 12 november plaats. In totaal zijn er ongeveer 360.000 kiezers. Door samenvoegen van stembiljetten zullen ongeveer 275.000 stempakketten worden verstuurd; deze zullen 30 oktober bij de kiezers bezorgd zijn.
Het waterschap hoopt op een hogere opkomst dan bij de verkiezingen vier jaar geleden. Toen was het opkomstpercentage per categorie en district gemiddeld 23%.
Voor de categorie Ongebouwd in de districten 1 (Almere/Zeewolde) en district 3 (Noordoostpolder/Urk) en in de categorie Pachters vinden geen verkiezingen plaats. Hier zijn evenveel kandidaten als er zetels zijn.

Het bestuur wordt voor de periode van vier jaar gekozen. In 2008 zal er door alle waterschappen landelijk in dezelfde periode verkiezingen worden gehouden.

Eind oktober worden er nog per kiesdistrict informatieavonden gehouden waarop de kandidaten zich kunnen presenteren.