Ingezonden persbericht


Nalaten zonder testament
NETWERK NOTARISSEN LANCEERT GOEDE DOELEN SERVICE

Baarn, woensdag 29 september 2004

In samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, Greenpeace en het Nationaal Fonds Sport Gehandicapten gaan de 135 kantoren van Netwerk Notarissen vanaf
1 oktober de Goede Doelen Service aanbieden. De service omvat het doen van lijfrenteschenkingen (minimaal vijf jaar lang) en uitgestelde schenkingen (die uit de nalatenschap worden betaald). De voorwaarden voor de service zijn er op gericht dat de schenker uiteindelijk slechts 50% van de notariskosten betaalt.

Uit onderzoek blijkt dat voor veel mensen onderwerpen als 'dood' en 'testament' niet leven of gevoelig liggen. Veel mensen willen wel geld aan een goed doel nalaten, maar daarvoor geen testament maken of wijzigen. Voor hen hebben de kantoren van Netwerk Notarissen een nieuw product ontwikkeld: de uitgestelde schenking. Men doet de uitgestelde schenking bij leven, op papier. De schenking wordt direct aanvaard door het begunstigde fonds. Vervolgens wordt de schenking ingeschreven in het Centraal Testamenten Register en komt pas tot uitkering als de nalatenschap vrij komt. Voor mensen die al tijdens hun leven willen zien wat begunstigde fondsen met hun geld doen, is er de mogelijkheid van een notariële lijfrenteschenking. Daarin wordt vastgelegd dat schenkers jaarlijks, minimaal vijf jaar lang, een bepaald bedrag aan een fonds schenken. De schenking is fiscaal aftrekbaar.

Om voor de gunstige condities in aanmerking te komen moet aan enkele voorwaarden worden voldaan. De jaarlijkse lijfrenteschenkingen moeten minimaal EUR 300 bedragen. De uitgestelde schenking moet onherroepelijk worden gedaan en minimaal EUR 2.000 groot zijn. Als aan de voorwaarden wordt voldaan betaalt het begunstigde fonds 50% van de notariskosten met een maximum van EUR 100 voor de lijfrenteschenking en maximaal EUR 150 voor de uitgestelde schenking. De kantoren van Netwerk Notarissen voegen daar kantooraanbiedingen aan toe zoals onder meer een Service Certificaat, een gratis abonnement op de kantoornieuwsbrief, korting bij gelijktijdig gepasseerde akten en een gratis Testament Toets.

De voordelen voor de fondsen zijn naast het inkomsteneffect ook het eenduidig - op een strak geprotocolleerde wijze - tot stand komen en uitvoeren van schenkingen.
Vooralsnog wordt de samenwerking met Netwerk Notarissen beperkt tot de drie fondsen die de service hebben mee-ontwikkeld. Vanaf 1 oktober wordt over een periode van een half jaar tot een jaar bezien welke effecten de service voor de fondsen en de notarissen heeft. Daarna kunnen ook andere CBF-fondsen profiteren van deze service.

Wilt u weten waar de kantoren van Netwerk Notarissen zijn, surf dan naar www.netwerknotarissen.nl/mijnnotaris.


---

-------------------



Ingezonden persbericht