GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 september 2004 10:17
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil studiefinanciering voor 'schrijnende gevallen'

(29 september 2004)

Kamervraag

Marijke Vos (GroenLinks) stelt schriftelijke vragen aan minister Verdonk over het uitblijven van studiefinanciering voor mensen die met succes een beroep hebben gedaan op de schrijnende-gevallenregeling. GroenLinks vindt dit onrechtvaardig en wil dat zij alsnog recht krijgen op studiefinanciering.

Door de systematiek van de Wet op de Studiefinanciering wordt hun bijzondere verblijfsstatus niet erkend als verblijfsstatus waarmee mensen in aanmerking komen voor studiefinanciering. Marijke Vos vindt het belachelijk dat de gesloten formulering van deze wet een studie in de weg staat. 'Deze mensen hebben sowieso al ontzettend veel meegemaakt, en dan worden ze nu ook nog eens verhinderd om hun toekomst vorm te geven. Dat kan niet', aldus Marijke Vos.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Onderwijs inzake het uitblijven van studiefinanciering voor 'schrijnende gevallen'

1. Kent u het bericht dat asielzoekers aan wie een verblijfsvergunning wordt toegekend vanwege de schrijnendheid van hun relaas geen recht hebben op studiefinanciering? Zo ja, klopt dit?

2. Op welke termijn bent u van plan voorzieningen te treffen waardoor dit probleem wordt opgelost? Bent u bereid een tussenoplossing te treffen voor de gevallen waarin nu een materieel recht op studiefinanciering bestaat?

3. Kunt u aangeven of er nog andere gebieden bestaan waarbij de verblijfsstatus 'bijzonder onvoorzien geval' tot problemen zou kunnen leiden?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -