Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Bewoner krijgt meer invloed in het verbouwproces

Minister Dekker (VROM) vindt dat goed geïnformeerde burgers meer invloed op aannemers kunnen uitoefenen. De bewoner is nu nog vaak de zwakste partij in het bouwproces. Directeur-generaal Wonen van het ministerie van VROM, mevrouw Bertram, liet dit namens de minister weten bij de aanbieding van de zogenoemde .verbouwwijzers. aan de Vereniging Eigen Huis en de Stichting BouwGarant (een kwaliteitslabel voor aannemers).

De verbouwwijzers zijn handzame brochures die burgers met verbouwplannen en aannemers op de hoogte stellen van alles wat bij een verbouwing komt kijken (voorfase met offertegesprek, uitvoering en nazorg). Het gaat bijvoorbeeld om de vraag of voor een verbouwing van een badkamer een bouwvergunning nodig is en wat de (besparings)mogelijkheden bij isolatie zijn. Er zijn op dit moment acht verbouwwijzers uitgebracht. Elke verbouwwijzer bespreekt van één specifieke klus de belangrijkste aspecten waar de bewoner met verbouwplannen keuzes in moet maken.

Verantwoordelijkheid
Minister Dekker vindt het goed dat bewonersorganisaties en marktpartijen met hulp van VROM de verbouwwijzers tot stand hebben gebracht. De bouwpraktijk geeft daarmee invulling aan hun eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid, precies wat het kabinet beoogt. Zij horen zorg te dragen voor een goede informatiestroom waardoor de bouwers met hun klanten een beter product kunnen realiseren.

Mevrouw Bertram deed namens de minister nog een oproep aan de aanwezige marktpartijen en bewonersorganisaties om bekendheid te geven aan de verbouwwijzers. Zij vroeg de organisaties (naast de Vereniging Eigen Huis en BouwGarant, ook de Woonbond, Vereniging van Eigenaren Belang, Vastgoed Belang en Milieu Centraal) te streven naar ambitieuze doelstellingen. In 2005 zou volgens haar tien procent van de verbouwende burgers in Nederland bekend moeten zijn met de verbouwwijzers. De organisaties moeten dit kunnen realiseren, de Vereniging Eigen Huis heeft ruim 650.000 leden, bij BouwGarant zijn 2.000 aannemers aangesloten en de helpdesk Milieu Centraal krijgt jaarlijks 45.000 telefoontjes en 700.000 bezoekers op de website.

De verbouwwijzers zijn gratis en te bestellen of te downloaden op www.verbouwwijzer.nl