Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-150

Den Haag, 29 september 2004

Agent van Financiën Leo Verwoerd stopt - Erik Wilders beoogd opvolger

Vandaag heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat Leo Verwoerd (62), de Agent van het ministerie van Financiën, op zijn eigen verzoek per ultimo november 2004 zal terugtreden. Erik Wilders (36) wordt voorgedragen als de nieuwe Agent van Financiën.


---

De Agent is de directeur van Agentschap van het ministerie van Financiën en verantwoordelijk voor de uitgifte en het beheer van de staatsschuld. Drs. E. Wilders trad in 1996 in dienst van het Ministerie. Sindsdien heeft hij verschillende functies bekleed bij de directie Financiële Markten in Den Haag en het Agentschap te Amsterdam, laatstelijk als hoofd van de afdeling Geld en Kapitaalmarkt.


---

"Ik ben erg vereerd met deze benoeming en ik zie uit naar de samenwerking met het team van het Agentschap in mijn nieuwe rol. Ik vind het belangrijk dat onze schuld blijft meespelen in de eredivisie van triple-A staatsleningen," aldus dhr. Wilders.


---

Drs. L.H. Verwoerd werd in 1997 benoemd als Agent en gaf sindsdien leiding aan het team van het Agentschap dat verantwoordelijk was voor de omzetting van de staatsschuld van guldens naar euro's, alsmede voor de introductie van een nieuw Primary Dealer stelsel dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de internationale afzet van Nederlandse staatsleningen, de omvangrijke omruiloperatie die resulteerde in de creatie van een liquide benchmark curve voor Nederlandse staatsobligaties, een ingrijpende herziening van het risicomanagement van de Nederlandse schuldportefeuille, het ontwikkelen van een betrouwbare liquide internationale markt voor Nederlands schatkistpapier, en de succesvolle introductie van de nieuwe uitgiftemethode DDA (Dutch Direct Auction).


---

Dhr. Verwoerd licht toe: "De acht voorbije jaren bij het Agentschap waren buitengewoon dankbaar. Door de snel veranderende marktomstandigheden na de introductie van de euro is het niet moeilijk geweest om iedere dag nieuwe uitdagingen te vinden. Ik verwacht dat dit proces doorgaat en ik denk dat dit een uitstekende benoeming is, van grote waarde voor de continuïteit en de innovatieve kracht van het Agentschap."