Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

29-9-2004

De gemeente Veendam voert over het algemeen haar wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu goed uit. Dit is de belangrijkste conclusie van de VROM-Inspectie, die dit voorjaar onderzoek gedaan heeft naar de uitvoering van de VROM- wet- en regelgeving door de gemeente in de jaren 2002 en 2003. De gemeente zal de door de Vrom-Inspectie aanbevolen verbeteringen vastleggen in een actieplan.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop de gemeente haar taken op het gebied van bouwen, ruimtelijke ordening en milieu uitvoert. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verlenen en handhaven van bouw- en milieuvergunningen en het opstellen en handhaven van bestemmingsplannen.

De VROM-Inspectie constateert dat de gemeente over het algemeen de VROM-taken actief oppakt. Voor de meeste taken heeft de gemeente beleid vastgesteld en worden de taken adequaat uitgevoerd. Wel kunnen de planning en programmering van taken worden verbeterd. Verder heeft de Vrom-Inspectie vastgesteld dat de administratieve afhandeling van verschillende taken voor verbetering vatbaar is. De gemeente vervult een voorbeeldfunctie bij de uitvoering van het Bouwstoffenbesluit. Ook de onderdelen die te maken hebben met externe veiligheid heeft de gemeente redelijk voor elkaar.

Verbeterplan
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente gaat de opmerkingen en verbeterpunten van de VROM-Inspectie vastleggen in een verbeterplan. In het voorjaar van 2005 is er een gesprek over de voortgang van dit plan.

Meer info:

* Rapport VROM-Inspectie gemeente Veendam (pdf, 158 KB)