Gemeente Zwolle

De Stadskolk

Nabij de wijk Stadshagen werkt de gemeente Zwolle aan een aantrekkelijk natuurgebied. Dit gebied heet de Stadskolk. De Stadskolk is een grote diepe kolk, die waarschijnlijk is ontstaan door een dijkdoorbraak in de late Middeleeuwen. Ook in 1825 brak hier de dijk nog door, toen de Zuiderzee vanuit het westen heel West-Overijssel overstroomde.

Toen in 1990 plannen ontstonden voor de wijk Stadshagen, werden de Stadskolk en omgeving vanwege de natuur- en landschapswaarden bewust gespaard. Er wordt nu gewerkt aan behoud en vergroten van de natuur- en landschapswaarden van dit ruim 25 hectare grote gebied. Het kwelwater uit de kolk en het regenwater dat in het gebied valt, zullen worden vastgehouden door stuwtjes, waardoor het hele gebied veel natter zal gaan worden. Door de verschillen in terreinhoogte ontstaan natte graslanden en drogere graslanden. Deze graslanden blijven in agrarisch gebruik, maar omdat ze minder intensief worden gemaaid en begraasd, wordt de begroeiing bloemrijker (Dotterbloem, Pinksterbloem, Echte Koekoeksbloem). Ook krijgt het gebied meer betekenis als voedselgebied voor weidevogels.

Natuuroever
De sloten in het gebied krijgen allemaal aan één zijde een natuuroever. Hier ontstaan rietkragen, waarin veel moerasvogels tot broeden zullen komen. Ook langs de zuidzijde van de kolk wordt de bestaande rietkraag fors verbreed door aanleg van een drassige strook. Aan de noordzijde wordt een fietspad aangelegd vanuit de wijk naar de Hasselterdijk. Vanaf dit pad en vanaf de dijk kunnen fietsers en wandelaars het gebied goed bekijken. Aangrenzend aan de wijk wordt een hondenuitlaatterrein aangelegd. In 2005 zijn de werkzaamheden voltooid en is Zwolle een nieuw natuurgebied rijker.


---