Gemeente Zwolle

Hangen oké, rottigheid nee!

Onder het motto "Hangen oké, rottigheid nee!" worden jongeren in Zwolle Zuid vanaf 1 oktober 2004 alert gemaakt op de (gedrags)regels die gelden ten aanzien van "hangen" en de sancties bij overtreding van die regels. Het is een eenjarig experiment dat op initiatief van wijkwerkers in Zwolle Zuid vanuit de Gemeente Zwolle, Politie IJsselland, TRAVERS en Bureau Halte (Openbaar Ministerie) wordt uitgevoerd. Het doel van de proef is om de overlast van hangjongeren terug te dringen. Naast voorlichting, zullen de partners ook strenger toezien op naleving van de regels.

Op kaarten en posters kan de jeugd in Zwolle Zuid lezen welk gedrag wel en juist niet getolereerd wordt en welke stappen er genomen worden als zij zich misdragen. De gedragregels komen uit de APV (Algemene Politie Verordening) en gelden voor alle inwoners. De regels hebben onder andere betrekking op alcoholgebruik, geluidsoverlast en het maken van rommel.

Campagne
De middelen worden door de partners onder de jeugd verspreid. De kaarten en posters zijn daarnaast te vinden op locaties waar de jeugd vaak samenschoolt, zoals partycentrum De Bierton, jeugdcentrum ReZet, sportverenigingen en scholen. Daarnaast ontvangen alle ouders en verzorgers van 12- tot 18-jarigen in Zwolle Zuid een brief thuis, waarin zij geattendeerd worden op de campagne.

Krachtenbundeling
Middels een gezamenlijke aanpak willen de initiatiefnemers richting jongeren eenduidige, heldere regels hanteren. Deze eenduidigheid geldt ook ten aanzien van de sancties die staan op de overtreding van die regels. Het gewenste resultaat van de aanpak is dat de overlast veroorzaakt door hangjongeren verminderd wordt.

Waarom Zwolle Zuid?
De omvang van de wijk en het aantal jongeren dat er woont, maakt dat de proef in Zwolle Zuid van start gaat. Bij positief resultaat wordt het project wellicht ook in andere wijken opgestart.

Vervolg
De proef gaat op vrijdag 1 oktober aanstaande lopen en kent een looptijd van een jaar. Volgend najaar wordt het project geëvalueerd. Dan kan beoordeeld worden of de aanpak in haar huidige vorm wordt voortgezet.


---