Gemeente Zwolle

Positieve reacties op Nota van Uitgangspunten Kamperpoort

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de verwerking van de reacties van betrokkenen op de Nota van Uitgangspunten voor de herstructurering van de Kamperpoort. De reacties waren overwegend positief en geven aan dat iedereen klaar is om met de herstructurering van de wijk te beginnen. Ook hebben B&W akkoord gegeven op een aanvullend voorbereidingskrediet van ¤ 365.400,-- dat de gemeente betaalt uit de reserve besteding rijksgelden GSB/ISV.

De Nota van Uitgangspunten is op 6 juli jl. door B&W vastgesteld. Deze nota gaf richting aan de verdere ontwikkeling van de Kamperpoort, op stadssociologisch en stedenbouwkundig gebied. Ook bevat de nota uitgangspunten voor het stedelijk en volkshuisvestelijk programma. De gemeente heeft reacties op de Nota van Uitgangspunten ontvangen aan de Stichting Kamperpoorters, deltaWonen, AM en BPF gezamenlijk, bewoners van de Lijnbaan, Speel-o-theek De Zwolse Bal en Krier & Kohl.

Reacties
De reacties waren overwegend positief. Een greep uit de opmerkingen: deltaWonen en de Stichting Kamperpoorters pleiten voor meer sociale woningbouw dan de dertig procent die de nota aangeeft. De gemeente geeft aan de uitkomsten woonwensenonderzoek van deltaWonen te willen betrekken bij de woningbouwprogrammering.
AM en BPF spreken hun voorkeur uit om bij de planvorming van twee modellen voor de Willemspoort uit te gaan in plaats van het compacte model waarvoor de nota kiest. De gemeente daagt de marktpartijen te zijner tijd uit om het meest optimale model te ontwerpen. De Stichting Kamperpoorters en de bewoners van de Lijnbaan willen betrokken worden bij de ontwikkeling van de inbreidingslocatie van de Lijnbaan en de invulling van speelplaatsen in de wijk. Dit heeft de gemeente toegezegd.
Krier & Kohl kunnen zich vinden in de nieuwe planvorming en de opgestelde randvoorwaarden.

Vervolg
De gemeente werkt nu aan het Programma van Eisen, dat onder andere een stedenbouwkundige schets gaat bevatten. In het Programma van Eisen komen alle fysieke, sociale en economische beleidsterreinen aan de orde. Naar verwachting is dit programma begin volgend jaar gereed. Daarna volgt de ontwerp- en uitvoeringsfase. Na het vaststellen van de kaders komt de gemeente meer op afstand en zal vooral een toetsende rol vervullen. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de uiteindelijke ontwikkeling van (deel)gebieden zo veel mogelijk wordt overgelaten aan marktpartijen.

Bewoners
De Stichting Kamperpoorters, deltaWonen en de gemeente werken momenteel aan een leefbaarheidsstatuut, waarin wordt aangegeven hoe de leefbaarheid en veiligheid voor en tijdens de herstructurering wordt verbeterd of gelijkgehouden. Ook het vergroten van zelfwerkzaamheid voor de eigen woon-en leefomgeving staat hierin omschreven. Daarnaast werken deze partijen aan een intentieovereenkomst, waarin de rol van de Stichting Kamperpoorters wordt geregeld. De Stichting Kamperpoorters vertegenwoordigt in principe alle bewoners van de Kamperpoort.

Voorbereidingskrediet
Tot nu toe is gewerkt binnen het beschikbare voorbereidingskrediet van ¤ 983.000,--. Voor de komende periode is een aanvullend krediet gevraagd van ¤ 365.400,-- waarmee B&W hebben ingestemd.


---