Gemeente Zwolle

Waterretentie aan Westerveldse Aa en meer recreatie

De ontwikkeling langs de Westerveldse Aa is weer een stap verder gekomen. Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met de start van het project: Waterretentie Zalne Herfterwetering. De Herfterwetering is de bovenloop van de Westerveldse Aa. Het gebied ligt ten noorden van het landgoed Boschwijk en wordt omsloten door de spoorlijn Zwolle-Meppel, de bosaanleg bij Zalne, de uitbreiding van de golfbaan en de Herterwetering. Gemeente en Waterschap zijn overeengekomen dat dit watergebied ook een recreatie en natuurfunctie krijgt. Vier hectare wordt benut door het waterschap voor waterberging en 2,5 hectare wordt ingericht voor natuur. De op elkaar aansluitende gebieden worden verbonden door een wandelpad van waar men kan genieten van het landschap en de natuur.

Er wordt een wandelpad van 1130 meter aangelegd. Enkele zitbanken worden geplaatst met informatieborden over de omgeving. De paden sluiten aan op routes van de golfbaan en op het bos van Boschwijk.

Masterplan
De gemeente Zwolle werkt samen met het Waterschap aan het herstel van een duurzaam watersysteem voor de waterloop van de Westerveldse Aa. Dit is vastgelegd in het Masterplan Revitalisering Westerveldse Aa (1999) en in het Deelgebiedsplan Hasselt Zwolle (project Vecht Regge). De uitvoering gebeurt in verschillende stappen en gespreid in de tijd. Zo is de Waterretentie Zalné Herfterwetering weer een stap in de goede richting én is Zwolle weer een recreatiegebied rijker.


---