Gemeente Zwolle

Woonvisie 2005 - 2010

We streven naar nieuwbouw van ca 1.000 woningen per jaar. Voor wie bouwen we die? En welke eisen stellen die mensen aan hun woonmilieu? En wat moeten we daarvoor doen of veranderen? Welke prioriteiten moeten we dan stellen? Dat waren de centrale vragen die in februari van dit jaar leidden tot het besluit om een woonvisie op te stellen. Het concept van die woonvisie is nu gereed en door het college van B&W vastgesteld.

De concept woonvisie gaat in op het wonen in Zwolle de komende vijf jaar en geeft de hoofdrichting aan voor het beleid voor die komende jaren. De belangrijkste opgave is de bestaande kwaliteiten van Zwolle als woonstad minimaal te handhaven maar liefst nog te versterken. Dat geldt voor de nieuw te bouwen woonwijken, maar zeker ook voor bestaande wijken of buurten.
De kernopgaven zijn: behouden en versterken van een vitale woningmarkt, verminderen van kwetsbaarheid van wijken/buurten en inspelen op verschillen in woonwensen.

In de woonvisie worden vier speerpunten voor de komende jaren benoemd:

Continuering inzet om aan de kwantitatieve opgave te voldoen Om aan de vraag aan woonruimte te kunnen voldoen is het noodzakelijk tussen nu en 2020 in totaal 16.000 woningen te realiseren. Het merendeel daarvan zal worden gebouwd in Stadshagen. Maar ook inbreidingslocaties in de bestaande stad zijn hiervoor van groot belang.

Inzetten op differentiatie van woonmilieus
Er is veel vraag naar woonruimte in het centrum van de stad. Die vraag is groter dan het aanbod. Het project Wonen boven Winkels en nieuwbouwprojecten nabij de binnenstad kunnen bijdragen aan het creëren van meer stedelijke woonruimte.
Andere woonmilieus die voorzien in een behoefte zijn kleinschalige en overzichtelijke woonbuurten, wijken met meer functies dan alleen maar wonen, villa- en vrije kavelmilieus, water-woon-milieus en studentenhuisvesting.

Kwaliteit en vitaliteit van bestaande wijken op peil houden c.q. verbeteren Ook de bestaande woonmilieus verdienen de komende jaren aandacht. Via herstructurering van de wijken Holtenbroek, Kamperpoort en Diezerpoort en revitalisering van delen van Zwolle-Zuid kunnen ook in die delen van Zwolle woonmilieus worden gerealiseerd die voldoen aan de vraag.

Aandacht voor bijzondere doelgroepen
Het zorgdragen voor huisvesting van kwetsbare groepen is een belangrijke gemeentelijke taak. De woonvisie geeft aan dat onder meer aandacht nodig is voor mensen die zorg nodig hebben (ouderen en mensen met een psychische, lichamelijke en verstandelijke beperking), woonwagenstandplaatsen, woonschepen en het "souterrain" van de woningmarkt (woonvoorzieningen met een lager huur, bedoeld als tijdelijke huisvesting).

Uitwerking
De woonvisie biedt hiermee een kader voor het volkshuisvestingsbeleid voor de komende jaren. Verdere uitwerking hiervan (zowel kwantitatief als kwalitatief) vindt plaats via het jaarlijks op te stellen Meerjarig Woningbouw Programma. Ook zet de gemeente in op samenwerking met partijen. Er komt een marktpartijenoverleg. De ontwikkelingen op de woningmarkt worden gevolgd door middel van een marktmonitor. Verder vindt er regionale afstemming plaats.
De woonvisie wordt nog voorgelegd aan de commissie Ruimte. Ook de externe partners op het gebied van wonen krijgen gelegenheid te reageren op de woonvisie. De reacties worden verwerkt in de definitieve versie van de woonvisie. Die zal vervolgens ook als onderlegger fungeren voor het Zwolse structuurplan.


---