Den Haag, 29 september 2004

Vragen van de leden Van Heemst, Albayrak en Depla (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie

over onvoldoende politiecapaciteit voor het oprollen van illegale hennepkwekerijen in woonhuizen

1. Kent u het bericht Politie kan de wietteelt niet aan in het Utrechts Nieuwsblad van 25 september?

2. Klopt het dat in de gemeente Utrecht enige tientallen wiettelers maandenlang ongestoord hun gang kunnen gaan, terwijl hun adressen bij de politie bekend zijn? Wat is uw oordeel hierover? Indien het antwoord ja is, wie is verantwoordelijk om deze achterstand in te halen en wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat deze achterstand op korte termijn wordt ingehaald?

3. Klopt het dat de zogenaamde growshops een spil zijn en strafbare handelingen plegen door het leveren van planten en stekjes, het installeren van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst? Welke instrumenten hebben gemeenten om dit soort growshops aan te pakken? Bent u op de hoogte van de problemen van gemeenten om dit soort growshops aan te pakken? Is het juist dat zij deze growshops alleen aan kunnen pakken als ze de Opiumwet overtreden? Wanneer komt u met aanvullende instrumenten?

4. Kunt u aangeven wat er gebeurt met in beslag genomen apparatuur, lampen, etc. Kunt u uitsluiten dat deze via Domeinen weer in het circuit komen, waarbij voor de tweede maal BTW over deze apparatuur wordt betaald? Indien u dat niet kunt, vindt u het verantwoord dat de staat op deze wijze verdiend aan de illegale teelt van wiet?

5. Is dit het zoveelste bewijs dat regulering aan de achterdeur van koffieshops onvermijdelijk is?