GroenLinks
GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 september 2004 12:18
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ambtenaar mag niet méér verdienen dan burgemeester

(29 september 2004)

Kamervraag

GroenLinks vraagt minister Remkes om op te treden tegen hoge salarissen bij de lokale overheid. Aanleiding voor dit verzoek is de aanstelling van een nieuwe gemeentesecretaris in Schoonhoven. Deze ambtenaar gaat op jaarbasis vele duizenden euro's méér verdienen dan de burgemeester, zo is gebleken na onderzoek van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Schoonhoven.

De bovenmatige inschaling, feitelijk in schaal 16 in plaats van in schaal 13, blijkt bovendien strijdig te zijn met de interne regels van de gemeente.

Wijnand Duyvendak vindt dat de minister van Binnenlandse Zaken moet ingrijpen in Schoonhoven. Daarnaast vraagt hij de minister om, bijvoorbeeld in de Gemeentewet, regels op te stellen voor de beloning van ambtenaren. Net als het ministerssalaris het 'dak' hoort te zijn bij het rijk, dient dat voor de burgemeester te gelden in verhouding tot de gemeente-ambtenaren.

Wijnand Duyvendak heeft de volgende vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

1. Herinnert u zich uw brief van 13 september 2004 aan de gemeenteraadsfractie van GroenLinks in Schoonhoven, over het feit dat de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Schoonhoven fors méér verdient dan de burgemeester?
2. Kunt u toelichten hoe de inschaling van de gemeentesecretaris van Schoonhoven tot stand is gekomen? Deelt u mijn mening dat het besluit tot inschaling van de nieuwe gemeentesecretaris onrechtmatig is, en op zijn minst onzorgvuldig?
3. Kent u de Schoonhovense 'Bezoldigingsregeling'? Wat is uw oordeel over de toepassing van artikel 11? Bent u van mening dat de toelagen die aan de nieuwe gemeentesecretaris worden toegekend hoger zijn dan artikel 11 toestaat? Zo nee, waarom niet?
4. Kunt u daarnaast uw oordeel geven over de toepassing van artikel 26? Bent u met mij van mening dat de aanstelling van de nieuwe gemeentesecretaris geen 'onvoorzien geval' is? Zo nee, waarom niet?
5. Wat is uw oordeel over het feit dat de nieuwe functionaris feitelijk een inkomen heeft in functieschaal 16, regel 9, terwijl de burgemeester van Schoonhoven in schaal 14 is ingeschaald?
6. Wat is uw mening over de noodzaak van deze 'toeslag' van vele duizenden euro's per jaar bovenop het reguliere inkomen van de gemeentesecretaris? Kunt u bevestigen dat voor de functie van gemeentesecretaris tientallen andere geschikte kandidaten beschikbaar waren?
7. Bent u bereid het college van B&W van de gemeente Schoonhoven aan te spreken op de extreem hoge inschaling van de nieuwe gemeentesecretaris? Zo nee, waarom niet?
8. Herinnert u zich uw brief van 30 juni 2004 waarin u de Tweede Kamer schrijft dat u vindt dat de gemiddelde loonontwikkeling in gemeenten ingeperkt moet worden? Vindt u de inschaling van de Schoonhovense gemeentesecretaris passen in dit streven?
9. Herinnert u zich uit diezelfde brief dat een ambtenaar in principe niet meer mag verdienen dan een minister? Bent u bereid om deze stelling door te trekken naar het lokaal bestuur, zodat een gemeente-ambtenaar niet meer mag verdienen dan de burgemeester? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat u maatregelen nemen om dit te bewerkstelligen?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -