Provincie Limburg

400.000,- voor uitvoeringsplan toeristisch-recreatief verkeer Heuvelland

Heuvelland samen natuurlijk bereikbaar

Gedeputeerde Staten (GS) keuren het Uitvoeringsplan toeristisch-recreatief verkeer Heuvelland goed en stellen 400.000,- beschikbaar voor de uitvoeringsprojecten. Verder nemen GS het initiatiefvoorstel Collectief Vraagafhankelijk Vervoer Heuvelland vanuit Provinciale Staten over, waarbij de kosten ( 200.000,-) vanuit het budget Openbaar Vervoer worden betaald.

Het uitvoeringsplan beslaat een mix van samenhangende maatregelen, die zijn gericht op het verbeteren van de bereikbaarheid én de leefbaarheid voor bezoekers en bewoners van het Heuvelland. Concreet gebruikt de Provincie de bijdrage om initiatieven en projecten in het Heuvelland financieel te ondersteunen waardoor deze makkelijker van de grond komen. Ook versnelt de Provincie de uitvoering van de eigen projecten (ca. 15 miljoen) op het provinciaal wegennet in het Heuvelland.

GS nemen het initiatiefvoorstel CVV Heuvelland van Provinciale Staten over. Dit betekent dat de Provincie het CVV Heuvelland met ingang van
1 januari 2005 ondersteunt met een bijdrage van 200.000,-. Deze bijdrage zal vanuit het budget Openbaar Vervoer van de Provincie betaald worden waardoor de bijdrage in het kader van toeristisch-recreatief verkeer Heuvelland ongemoeid blijft. De bijdrage aan het CVV is jaarlijks tot aan de nieuwe aanbesteding van het Openbaar Vervoer in geheel Limburg.

De samenwerking en overleg met diverse belanghebbende organisaties en overleg met de bewoners hebben tot een breed draagvlak voor de plannen geleid. Dat blijkt ook uit de participatie van de deelnemende partijen (Gewest, gemeenten, politie, VVV, Staatsbosbeheer en Provincie) in de geplande uitvoeringsprojecten. Het is daarmee dan ook een plan van de samenwerkende partijen, die onder het motto Heuvelland samen natuurlijk bereikbaar overgaan tot de uitvoering van de plannen.

Samen in het motto duidt op de gezamenlijke inzet van de partijen, de integrale belangenafweging, maar ook op het Heuvelland voor alle verschillende gebruikers en vervoerwijzen. Natuurlijk heeft naast de betekenis van vanzelfsprekend ook de betekenis met respect voor natuur en landschap van het Heuvelland. In relatie met bereikbaarheid verwijst dat ook naar de visie: bereikbaarheid van voorzieningen via een goed stelsel van hoofdwegen en bescherming van natuur en landschap daarbinnen.

Het doorgaande verkeer maakt daarbij gebruik van de hoofdwegen die daarvoor zijn bedoeld. De hoofdwegen worden daarom ook verder verbeterd. De gemeenten zullen in overleg met belanghebbenden onverharde en ondergeschikte wegen in natuurgebieden selectief bereikbaar maken voor wandelaars, fietsers, ruiters en belanghebbenden. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor de rustzoekende bezoeker van het Heuvelland. Meer en betere parkeerplaatsen, beter openbaar vervoer (waaronder dus CVV) en goed toegankelijke informatie over de bereikbaarheid van het Heuvelland nodigen mensen verder uit de auto te laten staan. Afstemming van evenementen en verscherpte controles op het verkeersgedrag verhogen de verkeersveiligheid en verminderen de overlast voor bewoners. Aanvullend onderzoek vindt nog plaats naar mogelijke transferia (Simpelveld, Wittem, Valkenburg), de bewegwijzering naar en in het gebied en het snelheidsregime op gemeentelijke wegen buiten de bebouwde kom.

29-9-2004 10:09