Gemeente Oirschot

pijl Plannen en projecten >> Plattelandsvernieuwing

Openbaar vervoer voor dieren en insecten

Je zou ze kunnen zien als het openbaar-vervoernet voor wilde dieren en insecten. De zogenaamde ecologische verbindingszones (evzs) stellen hen namelijk in staat om zich van het ene natuurgebied naar het andere te verplaatsen en zo nieuw bloed toe te voegen aan de plaatselijke populatie. Daarmee vervullen ze een belangrijke voorwaarde voor een gezond en gevarieerd natuuraanbod. Maar evzs zijn daarnaast ook een aanwinst voor het landschap. Het oog wil tenslotte ook wat.

Eind 2003 is een belangrijke ecologische verbindingszone geopend die zich (deels) op Oirschots grondgebied bevindt: de Heerenbeekloop, die natuurgebied Kampina verbindt met De Mortelen. Begin 2004 werd de eerste fase (het gedeelte tussen landgoed Baest en de Langereijt) van de Beerzeloop voltooid. De Beerzeloop zal uiteindelijk landgoed Baest verbinden met Landgoed s Heerenvijvers. De verbindingszones zijn bedoeld om de variëteit in de natuurgebieden te vergroten en de soorten te versterken met de aanvoer van nieuw bloed. Toch is een vergelijking met het openbaar vervoer niet helemaal terecht. Sommige amfibieën zullen er naar schatting namelijk zon tien jaar over doen om de afstand tussen Kampina en De Mortelen te overbruggen. Zo bont maakt zelfs de NS het niet.

Aan beide verbindingszones is door Waterschap De Dommel jarenlang gewerkt, zo vertelt Ren Iemenschot die als projectleider werkt bij Waterschap De Dommel. Om de grond te verwerven ging het waterschap in onderhandeling met tientallen agrariërs. Iemenschot: "Als waterschap hadden we al anderhalve meter aan weerszijden van de Beerzeloop en de Heerenbeekloop. Maar dat moest uitgebreid worden tot 20 meter aan één kant van de beek, de feitelijke evz, en vier meter aan de andere kant. Dat is voor het onderhoud van de waterloop."

30.000 kuub aarde verwijderd

De onderhandelingen verliepen meestal voorspoedig. "Wel waren er goede afspraken nodig over de afvoer van water", aldus Iemenschot. "Maar we hebben de agrariërs duidelijk gemaakt dat ze zich daarover geen zorgen hoeven te maken. Als waterschap is het nog steeds onze eerste verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de waterhuishouding voor alle belanghebbenden goed geregeld is." Na de aankoop van de grond konden de verbindingszones worden ingericht. Om te beginnen werd de deklaag van het gebied deels afgegraven. Alleen bij de Heerenbeekloop werd al 30.000 kuub aarde verwijderd. "Om een ecologisch gunstig groeigebied te krijgen is een hoge grondwaterstand belangrijk", zegt Iemenschot. "Maar je kunt het grondwaterpeil niet verhogen zonder dat de agrarische gewassen daar schade van ondervinden. Daarom hebben we gekozen voor een andere oplossing: het verlagen van de bodem. Op deze manier ontstaat een drassig gebied, dat bij hoog water zelfs gedeeltelijk kan onderlopen. Een ideaal leefgebied voor insecten, amfibieën en veel plantensoorten."

Trap voor vissen

Naast drassige zones en poelen zijn er ook wallen aangelegd. "De bedoeling is om op een zo klein mogelijk gebied de variatie zo groot mogelijk te maken", aldus Iemenschot. "Hoog en laag, nat en droog, zonnig of juist schaduwrijk. Maar ook met verschillende soorten beplanting: zowel bomen als verschillende soorten struikgewas. Op die manier creëer je een veelzijdige biotoop waar veel planten- en diersoorten zich thuisvoelen." Omdat het om doorgangsroutes gaat werd er speciale aandacht besteed aan mogelijke barrières. Zo is er aan Boxtelse zijde tussen de Heerenbeekloop en de tachtig centimeter lager gelegen Beerze een vispassage aangelegd waarlangs vissen hun paaigebied kunnen bereiken. Voor het klein wild zijn er enkele faunapassages aangelegd onder drukke wegen door. En de loop van de Heerenbeekloop is ter hoogte van de Schutskuil over een lengte van 250 meter sterk meanderend gemaakt, zodat een soort mininatuurgebiedje ontstaat tussen Kampina en de Mortelen. "Een extra ondersteuning voor migrerende planten en dieren", aldus Iemenschot.

Netwerk van natuurgebieden

De twee ecologische verbindingszones staan niet op zichzelf. Ze maken deel uit van een zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur. Dit is een plan waarbij alle belangrijke natuurgebieden in Nederland met elkaar verbonden worden. evzs vormen de verbindingen in het raamwerk. Dit masterplan moet in 2018 gerealiseerd zijn. Waterschappen en gemeenten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de evzs. In het geval van de Heerenbeekloop en de Beerzeloop gaan beide ecologische verbindingszones langs een beek, waardoor Waterschap De Dommel het project uitvoerde, in samenwerking met onder meer de gemeente. Gaat het echter om droge verbindingszones, dan is de gemeente de eerste verantwoordelijke. Ecologische verbindingszones creëren nieuwe natuur die niet alleen functioneel, maar ook gewoon mooi is, meent Iemenschot. "We weten inmiddels uit de praktijk dat in dit soort verbindingszones de natuur heel snel haar weg herneemt. Over een paar jaar zijn dit fantastische groene natuurstroken in het Oirschotse landschap." Bij de twee verbindingszones zullen informatieborden worden geplaatst waar geïnteresseerde fietsers en wandelaars meer kunnen lezen over hun functie en inrichting.