Regering.nl

'HERVORMING VOOR BEHOUD WELVAART EN SOLIDARITEIT'

De hervormingsagenda van het kabinet is nodig om de welvaart en de solidariteit ook voor de toekomst zeker te stellen. Het kabinet realiseert zich dat de maatregelen ingrijpend zijn en offers van velen vragen.

Dat zei vice-premier Zalm tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Tijdens dit jaarlijkse debat in de Tweede Kamer debatteren de fractievoorzitters met het kabinet over de hoofdlijnen van de kabinetsplannen zoals die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

In zijn antwoord op de door de fractievoorzitters gemaakte opmerkingen, verwoordde Zalm de doelstellingen van het kabinet:
* Een veiliger samenleving

* Een samenleving waarin belangrijke waarden en normen door iedereen worden gedeeld

* Een beter functionerende democratie met meer directe invloed van kiezers

* Een overheid die waar voor haar geld levert, ook op het gebied van zorg. onderwijs en jeugd

* Een strikt immigratiebeleid en volwaardige integratie
* Een slagvaardiger en democratischer Europese Unie
* Een bijdrage aan een veilige en vreedzame wereld
* Een sterke economie die tot de koplopers van Europa behoort
* Een houdbaar en betaalbaar systeem van sociale zekerheid, zorg en pensioenen

Om deze doelstellingen te bereiken heeft het kabinet een hervormingsagenda uitgewerkt die - naast andere doelstellingen - moet bijdragen aan het herstel van de economie, 'Omdat alleen door groei en arbeidsdeelname, de welvaart en de solidariteit ook voor de toekomst zeker kan worden gesteld', aldus Zalm.

Draagvlak
Algemene Beschouwingen 2004 Volgens Zalm is het kabinet zich bewust van het feit dat de maatregelen 'ingrijpend' zijn en dat 'offers worden gevraagd van veel burgers'. Daarbij speelt mee dat de nadelen van de meeste maatregelen meestal direct zichtbaar zijn en de voordelen zich pas op langere termijn bewijzen.

'We zoeken steeds naar draagvlak voor de hervormingsagenda en we zijn bereid concessies te doen bij pijnlijke maatregelen', zei Zalm, waarbij hij onder meer verwees naar de gesloten Najaarsakkoorden in 2002 en 2003. 'Tegelijkertijd geldt dat conflictvermijding voor de korte termijn de welvaart en de werkgelegenheid op lange termijn niet mag schaden.'

Economie
Voor het herstel van de economie is volgens het kabinet een drieslag nodig:

* Een correctie op de te hoog opgelopen arbeidskosten
* Een tijdige verruiming van het arbeidsaanbod
* Een verhoging van de productiviteit

De maatregelen zijn vooral nodig omdat de Nederlandse bevolking vergrijst. Het aantal personen ouder dan 65 jaar zal stijgen van 2,2 miljoen nu naar ruim 4 miljoen in 2040, terwijl het aantal personen tussen de 20 en 65 licht daalt, zo schetste Zalm.

Gevolg daarvan is dat de uitgaven voor de AOW bijna zullen verdubbelen en dat de zorgkosten zullen toenemen. 'Het draagvlak voor collectieve voorzieningen wordt kleiner, het beroep erop wordt groter. En toch zal die solidariteit moeten worden opgebracht, want een goede zorg voor bejaarden en hoogbejaarden en een goede AOW is essentieel'.

Bron:



Zie het origineel
Tekst inleiding vice-premier Zalm

Meer informatie:
Schriftelijke antwoorden aan de Kamer

Zie ook:
21 sep 2004
Prinsjesdag: de begroting voor 2005
22 sep 2004
Algemene Beschouwingen met minister Zalm


© 2002-2004 Rijksvoorlichtingsdienst