Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-153

Den Haag, 29 september 2004

Frijns voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance Code

Jean Frijns wordt de voorzitter van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, ook wel Tabaksblat Code genoemd. Frijns is directeur Vermogensbeheer van pensioenfonds ABP.

De Monitoring Commissie zal jaarlijks inventariseren op welke wijze en in welke mate de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen de Tabaksblat Code naleven. Deze code zal door het kabinet worden aangewezen als "officiële" gedragscode voor het beursgenoteerde bedrijfsleven, waarbij de zogenoemde "pas toe of leg uit"-regel geldt. De beursgenoteerde ondernemingen zullen dan worden verplicht om elk jaar in hun jaarverslag gemotiveerd uit te leggen of en zo ja waarom en in hoeverre zij afwijken van de codevoorschriften. De Monitoring Commissie zal voorts de internationale ontwikkelingen volgen en leemtes en onduidelijkheden in de code signaleren. Constateert de Monitoring Commissie onduidelijkheid over de betekenis van een onderdeel van de code, dan kan de Monitoring Commissie daarover haar visie geven. Die visie maakt echter geen deel uit van de codevoorschriften, zodat de beursgenoteerde ondernemingen niet formeel hoeven te reageren op deze visie in het jaarverslag. De visie kan echter als richtsnoer dienen voor beursgenoteerde ondernemingen en hun aandeelhouders.

De Monitoring Commissie kan na verloop van tijd concluderen dat de code niet meer in de pas loopt met de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van corporate governance. Op een dergelijk moment (naar verwachting over op zijn vroegst drie jaar) zal een ad-hoc commissie worden benoemd en gevraagd de code integraal te evalueren, en (eventueel) voorstellen te doen voor aanpassing van de code. Daarbij zal vanzelfsprekend rekening worden gehouden met de eerdere conclusies van de monitoring rapporten en maatschappelijke en internationale ontwikkelingen.

In de komende tijd zal de verdere samenstelling van de Monitoring Commissie bekend worden gemaakt.

Jean Frijns studeerde en promoveerde in de economische wetenschap aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Hij begon zijn loopbaan als wetenschappelijk hoofdmedewerker econometrie aan de Kub in Tilburg. Vanaf 1980 was hij verbonden aan het Centraal Planbureau in Den Haag in diverse functies, met als laatste die van onderdirecteur. In 1988 trad hij in dienst bij het ABP waar hij in diverse functies bekleedde totdat hij in 1993 directeur werd van ABP Vermogensbeheer. In 1995 werd hij Frijns benoemd tot bijzonder hoogleraar Beleggingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij heeft tientallen publicaties op zijn naam staan op het gebied van econometrie, financiële markten en beleggingen en pensioenen.