Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 28 september 2004 (29-09-2004)

Voorstellen aan de gemeenteraad

Beleidsnota Verbonden partijen 2004 2008
In november 2003 stelde de gemeenteraad de verordening vast op uitgangspunten voor het financieel beleid, voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie. Ter uitwerking van deze verordening moeten meerjarige beleidsnotas worden vastgesteld. Een van die notas, de beleidsnota Verbonden partijen 2004 2008 wordt nu aan de gemeenteraad aangeboden ter vaststelling. De nota geeft onder meer inzicht in de huidige verbonden partijen en er zijn uitgangspunten in opgenomen ten aanzien van de gemeentelijke vertegenwoordiging. Verbonden partijen zijn privaat- of publiekrechtelijke organisaties, waarin de gemeente een bestuurlijk en financieel belang heeft.

Huisvestingsprogramma onderwijs 2005
In de loop van het jaar hebben schoolbesturen diverse verzoeken ingediend voor aanpassing of uitbreiding van hun huisvesting. Met de vaststelling van het zogeheten huis-vestingsprogramma bepaalt de gemeenteraad welke verzoeken worden ingewilligd. Voorgesteld wordt het huisvestingsprogramma voor 2005 vast te stellen en voor de uitvoe-ring daarvan een krediet beschikbaar te stellen van 399.437,00.


1 Zesde lokaal en ruimte voor onderwijskundige ontwikkelingen, bs De Wingerd

2 Eerste inrichting zesde groep bs De Wingerd
3 Ruimte voor onderwijskundige ontwikkelingen, bs St Willibrordus
4 Teamkamer, bs De Driehoek
huisvestingsprogramma 2005

De niet-gehonoreerde aanvragen worden opgenomen op een zogeheten huisvestings-overzicht, dat eveneens aan de raad ter vaststelling wordt aangeboden.

Verordeningen Wet Werk en Bijstand
Op 1 januari 2004 werd de Wet Werk en Bijstand van kracht. De vroegere verplichting om een beleidsplan vast te stellen is daarmee vervallen. Daarvoor in de plaats moet een aantal verordeningen worden vastgesteld waarin de raad aangeeft wat het beleid is ten aanzien van zaken zoals het voorkomen en bestrijden van misbruik van uitkeringen, reïntegratie en clientenparticipatie. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld deze verordeningen vast te stellen.

Wet Kinderopvang
Op 1 januari a.s. gaat de Wet Kinderopvang in. Voor gemeenten brengt deze wet drie taken met zich mee, te weten:

- bijdragen in de kosten van kinderopvang voor bepaalde (in de wet omschreven) doelgroepen;

- melding en registratie van kindercentra en gastouderbureaus;
- toezien op kwaliteit en handhaven.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de Verordening Wet Kinderopvang vast te stellen. Daarin is opgenomen op welke wijze de genoemde taken worden uitgevoerd.

Permanente bewoning recreatiewoningen
De notitie aanpak van permanente bewoning van recreatiewoningen in de gemeente Hilvarenbeek wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling. Deze notitie vloeit voort uit een opdracht die het rijk aan alle gemeenten heeft gegeven om uiterlijk op 31 december 2004 kenbaar te maken hoe zij de permanente bewoning daadwerkelijk willen aanpakken. Doel daarvan is bestaande situaties van permanente bewoning te beëindigen en nieuwe situaties te voorkomen. Om te kunnen voldoen aan deze verplichting heeft de gemeenteraad een beperkt budget beschikbaar gesteld. Voorgesteld wordt om dat budget eerst in te zetten om de status te bepalen van de 140 recreatiewoningen op recreatieterrein Duc de Brabant en het nog resterende deel te gebruiken voor handhavend optreden. Na het eerste jaar zal niet alleen handhavend worden opgetreden tegen permanente bewoning op dit terrein maar tegen alle situaties waar sprake is van permanente bewoning van recreatiewoningen.

Relevante informatie:
Vergadering College B&W van 28-9-2004