Provincie Zuid-Holland



Provincie stelt gebiedsplan 'agrarische gebieden met natuurlijke handicaps' vast

In het door Gedeputeerde Staten vastgestelde gebiedsplan wordt circa 34.000 ha landbouwgrond in het veenweidegebied en de uiterwaarden begrensd als zogenaamd probleemgebied. In dit voornamelijk in het Groene Hart gelegen gebied hebben boeren te maken met natuurlijke omstandigheden, die de agrarische bedrijfsvoering bemoeilijken. Daarbij moet worden gedacht aan de aanwezigheid van een veenbodem of periodieke overstroming van de gronden. Voor deze gebieden, die aan Brusselse citeria voldoen, verleent het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) financiële steun in de vorm van de 'subsidie natuurlijke handicaps'.

Binnen de nieuwe en bestaande probleemgebieden kunnen agrariërs vanaf 2005 genoemde subsidie aanvragen, die ¤94 per hectare per jaar bedraagt. De subsidie is in Nederland gekoppeld aan de Subsidieregeling Agarisch Natuurbeheer (SAN); het ministerie van LNV verstrekt de subsidie alleen aan boeren die op de betreffende gronden ook een overeenkomst sluiten voor agrarisch natuurbeheer. Bestaande contracten die aan de nieuwe regels voldoen, kunnen worden voortgezet.

Buiten de begrensde gebieden wordt de subsidie vanaf 2005 niet meer verstrekt. Agrariërs met lopende contracten, waarin de subsidie is opgenomen, krijgen vanaf 2005 een lagere vergoeding. Agrariërs zonder contract ontvangen de vergoeding vanaf 1 januari 2005 niet meer.

In de afgelopen maanden heeft de provincie in overleg met de agrarische sector gewerkt aan een omwerp-gebiedsplan. Dit plan heeft deze zomer ter visie gelegen en daarop zijn veel reacties, vooral van boeren, binnengekomen. De provincie ondersteunt een deel van de reacties, maar dient rekening te houden met de regels van de EU en het ministerie van LNV. Het plan is daarom op enkele kleine onderdelen gewijzigd. Wel heeft de provincie bij minister Veerman van LNV aandacht gevraagd voor de reacties van boeren.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22