Gemeente Capelle a/d IJssel

Hoofdlijnen eerste Task-force woningbouwprojecten gereed voor raad

Wormerhoek, Hoek Bermweg/Capelseweg en Hoofdweg vak M: dat zijn de eerste drie Task-force woningbouwprojecten waarmee het college van burgemeester en wethouders inzet op een versnelling van de woningbouwproductie in Capelle aan den IJssel. Op dinsdag 21 september 2004 besloot het college de randvoorwaarden voor de plannen en de globale uitwerking ervan aan de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling van 6 oktober 2004 en de raadsvergadering van 1 november 2004 voor te leggen. Deze stukken vormen de basis voor de verdere uitwerking van de bouwplannen. Het college hoopt eind november/begin december de vrijstellingsprocedures en de daarbij behorende inspraak te starten.

Bij het project Wormerhoek is het plan om twee of drie ranke, maar markante woontorens op bedrijventerrein Wormerhoek te bouwen. De gebouwen moeten fungeren als duidelijk herkenbare toegangspoorten tot de stad. Dit is een idee uit de Capelse structuurvisie, die momenteel wordt opgesteld. De torens zullen koop- en huurappartementen bevatten in het middeldure en dure segment, zowel voor jongeren als voor ouderen.

Het plan voor de Hoek Bermweg/Capelseweg gaat uit van een woongebouw met circa 24 appartementen, met op de begane grond een bedrijfs-/winkelstrip. Het gebouw moet inhoud geven aan het idee om de Capelseweg vorm te geven als poort van Capelle. Het woongebouw zal huur- en koopwoningen bevatten met een mix uit alle prijssegmenten, zowel voor jongeren als voor ouderen.

Het project Hoofdweg vak M betreft een woongebouw met ongeveer 90 appartementen aan het Roer op een kantorenpark direct naast woonwijk Zevenkamp. Beoogde bewoners zijn jongeren en jonge tweeverdieners. Gezien de ligging zijn de woningen minder geschikt voor ouderen. Het gaat om koop- en huurwoningen in het lage prijssegment.

Kwaliteitstoets
Het bespreken van de randvoorwaarden in de raadscommissie is bedoeld om in het begin van de planontwikkeling de raad een kwaliteitstoets te laten uitvoeren. Het gaat hierbij specifiek om de kwaliteit van de woningen (onder andere architectuur), de inpasbaarheid in de omgeving, veiligheid en de kwaliteit van het (openbare) groen. Als de raad de randvoorwaarden en de globale uitwerking van de plannen goedkeurt, draagt ze de bevoegdheid voor het verlenen van vrijstelling van het bestemmingsplan over aan het college.

Tijdwinst
Voor alle drie de projecten geldt dat het bestemmingsplan de bouw van woningen niet toestaat. Om dit toch mogelijk te maken, moet vrijstelling worden verleend door middel van een zogeheten artikel 19-procedure (artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Normaal gesproken neemt de gemeenteraad de beslissing om wel of niet vrijstelling te verlenen. Een vrijstellingsprocedure neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Om dit te bekorten, besloot de raad in april dit jaar om per Task-force woningbouwproject te bekijken of het college over de vrijstelling mag besluiten. Dit levert een half jaar tijdwinst op, waardoor eerder gestart kan worden met de bouw.

Inbreng bewoners
Omwonenden en andere belanghebbenden worden zoveel mogelijk bij de voorbereiding van de plannen betrokken. Met een aantal partijen is de afgelopen maanden vooroverleg geweest. In het kader van de vrijstellingsprocedure wordt tevens een inspraakprocedure gevolgd. Hierbij kunnen alle Capellenaren en andere belanghebbenden laten weten wat zij van het betreffende bouwplan vinden.

Versnelling woningbouwproductie
Op 19 april 2004 besloot de gemeenteraad tot een nieuwe werkwijze om de woningbouwproductie in Capelle aan den IJssel de komende jaren op te voeren. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de groeiende vraag naar woonruimte, vooral die van jongeren en ouderen. De nieuwe aanpak is de uitkomst van de Task-force woningbouw die in juli 2003 is opgericht. Deze speciale werkgroep had als taak de mogelijkheden voor versnelling van de woningbouwproductie op rij te zetten.

Belangrijk onderdeel van de nieuwe werkwijze is de kortere ruimtelijke ordeningsprocedure. Ook heeft de gemeenteraad geld uitgetrokken voor het inhuren van extra personeel om de bouwplannen in 2004 te begeleiden. Verder zal het college jaarlijks een woningbouwprogramma voor besluitvorming aan de raad voorleggen. Vooruitlopend op het woningbouwprogramma 2004-2008 is een verzamellijst opgesteld van woningbouwprojecten, die voor versnelde productie in aanmerking komen. Op deze lijst staan onder andere de volgende projecten: de hoek Capelseweg/Bermweg, Merelhoven, Hoofdweg vak M, Wormerhoek, Merellaan, de Meeuwensingel en het Centrumgebied, waaronder de Vijverhof. In totaal gaat het om ruim duizend extra woningen.