Gemeente Hengelo

Voorkeur voor compact centrum in 2030

Ook stemmen voor architectuur en uitgaansmogelijkheden

Zon zestig procent van de stemmers koos afgelopen week op www.hengelo2030.nl voor een herkenbaar, gezellig en compact centrum in 2030. Een vijfde deel stemde voor een stedelijk centrum met spraakmakende architectuur. Eveneens een vijfde deel ziet in het centrum van Hengelo over 25 jaar graag een levendig uitgaanscentrum.

De stelling waarop gereageerd kon worden luidde: In 2030 bezoek ik het centrum van Hengelo omdat. Daarop kwamen net als vorige week uiteenlopende reacties die ook op de site na te lezen zijn. Het merendeel van de respondenten ziet graag een aantrekkelijk centrum. Een samenvatting van de ideeën:

* Verbeter de aankleding: sfeervolle verlichting, groen en bomen, herinrichting stadhuisplein, terrassen;

* Maak een marktplein waar iedere dag van de week iets te beleven is;

* Zorg voor een combinatie van een compact en gezellig winkel- en uitgaansgebied met mooie architectuur;

* Breng meer originaliteit: eigenzinnige winkels, geen standaardcentrum.

Via de website wordt ook een hang naar het Hengelo van vroeger beschreven: kleinschalig, compact, groen en veel keus in modezaken. Zij geven aan het oude centrum mooier te vinden dan het huidige.

Wethouder Weber reageert: "Uit de respons blijkt dat iedereen kiest voor een aantrekkelijk centrum. Echter over de vraag wat aantrekkelijk is, verschillen de meningen. Eén van de reacties die mij uit het hart is gegrepen: Een stad aantrekkelijk maken is niet alleen een taak van de overheid, maar ook van de ondernemers (een beter aanbod) en de burgers."

Weber voegt hieraan toe: "We moeten gezamenlijk een visie op ons centrum ontwikkelen, maar we moeten ook op korte termijn aan de slag. Voor mij staat voorop dat een aantrekkelijk centrum gemaakt wordt door mensen, niet door stenen".

Nieuwe poll en stelling

De poll voor deze week luidt: Waar moet Hengelo in de toekomst op inzetten? Hierop kan gestemd worden voor mooie laagbouw in de bestaande stad, aansprekende hoogbouw in de bestaande stad of aantrekkelijk wonen in het groen (aan de rand van de stad). De stelling is deze keer een open vraag: Het aantal arbeidsplaatsen in de traditionele, grote bedrijven neemt af. In welke sectoren moet Hengelo nieuwe werkgelegenheid creëren?