Lijst Pim Fortuyn


LPF-motie doorbraak vervroegd pensioen

Den Haag, 29/09/2004 - Een motie van de LPF om de Tweede Kamer voor 1 november te rapporteren over de mogelijkheden om na veertig dienstjaren met vervroegd pensioen te gaan, is met algemene stemmen door de Tweede Kamer aangenomen, ondanks het feit dat de motie door het kabinet wegens onvoorziene gevolgen werd ontraden.

Indiener Mat Herben toonde zich verheugd over de steun van regeringspartijen én oppositie. Het kabinet had heel goed door dat de motie onschuldiger lijkt dan hij is. Een onderzoek naar de mogelijkheden zal immers bevestigen dat die mogelijkheid al bestaat en dus kan worden uitgebreid. In de CAO van de bouw, wegtransport en Hoogovens bijvoorbeeld bestaat al de mogelijkheid van een pensioen na veertig dienstjaren. Deze motie kan dus een doorbraak betekenen.

De LPF is tevreden dat waarnemend premier Zalm in zijn slotwoord de hand uitstak naar de vakbeweging en een dialoog aanbood. Daarom zullen wij buitenparlementaire acties verder niet steunen. Wij blijven ons in het parlement inzetten voor het prepensioen. Het kabinet stemt niet in met ons voorstel om deeltijdpensioen vanaf 60 jaar collectief te regelen, maar is wel bereid deeltijdpensioen op vrijwillige basis te bevorderen. Daarover wordt in november verder gesproken tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken.