Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

29/09/04 Prins van Oranje opent Nassau-tentoonstelling en Prinsenkapel in Grote Kerk Breda

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent woensdag 29 september in de Grote Kerk van Breda de tentoonstelling Pronk en Praal, uitingen van Dynastiek zelfbewustzijn: de Oranje-Nassau's. Daarnaast opent de Prins de gerestaureerde Prinsenkapel, de laatste rustplaats van de Bredase Nassau's in de kerk. Op de tentoonstelling is een groot aantal kunst- en cultuurschatten te zien die verband houden met de Bredase Nassau-dynastie. Hoogtepunt is de onlangs gerestaureerde 16de-eeuwse gewelfschildering van de Prinsenkapel.

De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (1410) herbergt een aantal unieke laatmiddeleeuwse grafmonumenten en gewelfschilderingen. Deze kunstschatten zijn te danken aan de Nassau's. In 1404 vestigde de familie Nassau zich in Breda en ontwikkelde zich vervolgens tot een der rijksten en machtigsten van Europa. Die ontwikkeling is terug te vinden in de Grote Kerk van Breda, in de diverse uitbreidingen van het gebouw en in de schilderingen, grafmonumenten en kunstschatten. Dit alles werd gefinancierd door de Nassau's.

Op de tentoonstelling is een groot aantal objecten uit diverse musea in binnen- en buitenland te zien. Getoond worden onder meer het altaarstuk De vinding van het Ware Kruis (1535), uit de school van Jan van Scorel, het monument van Engelbrecht I van Nassau, gemaakt tussen 1505 - 1515, een van de hoogste en bovendien zeer rijk gedecoreerde grafmonumenten van Nederland, en het grafmonument van Frederik van Renesse (1538). Op de expositie zijn ook beeldopnamen te zien van details en gewoonlijk ontoegankelijke plaatsen van de monumenten: vanaf 6 meter hoogte, de achterzijde en de onderkant.

Hoogtepunt van de expositie is de gewelfschildering van de Prinsenkapel uit 1533, vermoedelijk door Thomas Vincidor de Bologna, leerling van Raphael, in opdracht van Graaf Hendrik III van Nassau. De gewelfschildering is tussen 1998 en 2004 gerestaureerd. Hendrik III van Nassau was de hoogste adviseur van Keizer Karel V. Ter meerdere eer en glorie van de Nassau-dynastie liet hij de Prinsenkapel bouwen, de begraafkapel voor de Nassau's, waarin hij een prachtige gewelfschildering liet aanbrengen en een grafmonument voor zijn oom, Engelbrecht II van Nassau.