Universiteit van Amsterdam

Beter inzicht in werking lever


Promotie Geneeskunde


woensdag 29 september 14.00 uur

Levercellen rond aanvoerende bloedvaten in de lever (periportale hepatocyten) brengen andere enzymen tot expressie dan levercellen rond afvoerende vaten (pericentrale hepatocyten). De eerstgenoemde categorie cellen zorgt onder meer voor de afbraak van aminozuren en de vorming van suiker; de tweede is met name gespecialiseerd in de afbraak van suikers. Marianna de Julio spoorde twee stoffen op die hierbij een rol spelen: de fibrablast growth factor, die van invloed is op het enzym glutamine synthetase (dat wel in pericentrale maar niet in periportale levercellen voorkomt), en de stof beta-catenine, die de ontwikkeling van een levercel tot pericentrale cel stuurt. Deze vondst kan van belang zijn voor de verbetering van de kunstlever waarin op dit moment alleen periportale cellen voorkomen maar waarin ook pericentrale cellen zouden moeten zitten -

Mw. M. de Julio: Signal-transduction pathways inducing a pericentral phenotype in hepatocytes. Promotor is prof. dr. W.H. Lamers.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.