Gemeente Someren


Beheer Somerense Heide door mensen met een (verstandelijke) beperking:

Stichting ORO helpt bij instandhouding heide

Mensen met een (verstandelijke) beperking gaan de gemeente helpen met het natuuronderhoud van de Somerense heide. Via Stichting ORO zullen zij werkzaamheden uitvoeren zoals het uittrekken en uitsteken van jonge berken- en dennenboompjes. Op deze manier maken mensen met een (verstandelijke) beperking kennis met de natuur. Tegelijkertijd wordt hiermee gezorgd voor een zinvolle dagbesteding.

ORO
De Stichting ORO begeleidt en ondersteunt ruim 1.700 mensen met een (verstandelijke) handicap in de regio Helmond. Door de Stichting ORO is in het kader van werken in dagbestedingsverband een bosploeg in het leven geroepen. De gemeente Someren is de eerste werkgever voor een groep van 68 personen die met een begeleider in de bos- en natuurterreinen aan het werk gaat. De bos- en natuurgebieden van de gemeente Someren worden beheerd door Bosgroep Zuid-Nederland. Onder begeleiding van de bosbeheerder wordt samen met de Stichting ORO gezocht naar passende werkzaamheden in de bos- en natuurterreinen die de bosploeg ORO kan uitvoeren. Iedere vrijdagochtend wordt door hen gewerkt op heideterreinen in de Somerense heide, die recent in ere zijn hersteld.

De bibliotheek aan huis brengt boeken bij u thuis

Bent u -blijvend of tijdelijk- aan huis gebonden? En hebt u niemand in uw omgeving om voor u naar de bibliotheek te gaan? Geen probleem! DE BIBLIOTHEEK KOMT NAAR U TOE.

Voor wie is de 'bibliotheek aan huis'?
De bibliotheek aan huis is bestemd voor iedereen die:
* graag leest, muziek luistert, of computerprogrammas op cd-rom gebruikt

* zelfstandig woont

* niet zelf naar de bibliotheek kan komen vanwege langdurige ziekte, handicap of leeftijd

* niemand in de omgeving heeft die voor hem/haar naar de bibliotheek kan gaan

Hoe werkt de 'bibliotheek aan huis'?
Als u contact opneemt komt er eerst iemand bij u aan huis. Er wordt verteld wat de bibliotheek u kan bieden en u kunt uw wensen kenbaar maken. Daarna krijgt u eenmaal per drie weken nieuwe boeken, cds of cd-roms thuis. Dit wordt gebracht door een vrijwilliger van de Stichting Welzijn Ouderen.

Wat kunt u lenen?
De bibliotheek biedt keuze uit een groot aantal boeken. Hebt u moeite met lezen? Dan kunt u kiezen uit boeken die gedrukt zijn in een grote letter. Of u maakt gebruik van de verschillende hulpmiddelen, die de bibliotheek u kan bieden.
Er kan zelfs bemiddeld worden met speciale blindenbibliotheken, die op cd-rom ingesproken boeken uitlenen.
Houdt u van muziek? De bibliotheek heeft ca 700 cds, in diverse stijlen en genres.
Hebt u interesse in het werken met de computer: ruim 200 cd-roms staan tot uw beschikking.

Wat kost het?
Alleen een abonnement op de bibliotheek is verplicht ( 14,50 voor 65-plussers en voor personen van 21-64 jaar: 22,-). Dit kan elk moment ingaan en is twaalf maanden geldig. Het lenen van boeken is gratis. Voor het lenen van cds of cd-roms wordt een kleine bijdrage gevraagd.

De 'bibliotheek aan huis', iets voor u?
Als u gebruik wilt maken van de 'bibliotheek aan huis' of meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met de bibliotheek, tel:(0493)492828, vragen naar Wilma Swinkels.
Email: w.swinkels@bibliotheeksomeren.nl

U kunt ook contact opnemen met de Stichting Welzijn Ouderen, tel.:(0493)441158, vragen naar Ria Smulders.
Email: swo@deruchte.nl